Prima iubire. Ce faci cand s-a indragostit?

Prichindelul pe care il duci in fiecare zi la scoala sau chiar la gradinita a fost lovit de Cupidon. Ti-a declarat ca si-a facut o iubita, anunta toata familia ca vrea sa se casatoreasca si te intreaba cum se fac copiii.

Psihologii spun ca un copil se indragosteste prima data inca din primul an de viata. Iar semnele sunt… clasice.

Se inroseste la fata, ii bate inima foarte repede, vrea sa atraga atentia persoanei pe care a pus ochii, vorbeste tare pe limba lui sau chiuie si nu-si poate dezlipi ochii de la aceasta persoana.

Indragosteala din copilarie, prin care insa trec constienti, este cea de la patru-cinci ani. Evenimentul are loc, de obicei, la gradinita.

Ce ma fac?
In primul rand, pentru tine, ca parinte, nu e o tragedie. E o situa­tie fireasca, pe care trebuie sa o tratezi cu naturalete. Adica? Sa nu faci caz de ceea ce se intampla copilului tau.

Sa nu strigi in gura mare tuturor prietenilor ca pri­chindelul tau e indragostit. Daca ii faci publica afectiunea, de fata cu el, nu faci decat sa-l pui intr-o situatie ingrozitoare. Si in nici un caz nu trebuie sa faci glume pe seama lui.

Psihologii recomanda sa vorbesti cu cel mic doar daca acesta simte nevoia, daca ti se confeseaza din proprie initiativa. Asculta-l si pastreaza pentru tine informatiile.

Dar nu insista pe subiect, pentru ca maine s-ar putea ca iubirea sa nu mai fie de actualitate.

Doar pentru ca sunt mici nu inseamna ca sentimentele le sunt reduse la scara. Copiii traiesc intens prima iubire.

Cum se manifesta
Un copil indragostit se manifesta ca si un adult care trece prin astfel de emotii. Vrea sa stea mereu cu persoana iubita, vrea sa impar­ta totul cu ea.

De obicei, micutii doresc sa-si imparta mancarea sau jucariile, ceea ce pana acum era exclus. De asemenea, ei tind sa ofere cadouri sau sa faca surprize placute.

Si daca e respins…
Daca e respins de cel sau cea de care s-a indragostit, consoleaza-l si linisteste-l. Are nevoie de prezenta ta si, din nou, de discretia ta. Intr-un asemenea moment, iti dai seama de intensitatea sentimentelor lui, chiar la aceasta varsta frageda.

Poti sa-i spui ca il intelegi, daca este suparat, dar asta nu inseamna ca, atunci cand va placea pe altcineva, va fi respins din nou. E prima lectie serioasa de viata pe care trebuie sa fii in stare sa i-o dai. Si explica-i pe intelesul lui, fara sa-l minti si fara sa dramatizezi ca, in privinta relatiilor dintre oameni, nu totul e roz.

Nu e sigur ca isi va aminti ce ii spui tu acum, dar va capata incredere in tine si se va sfatui cu tine si in alte situatii. In perioada in care sufera din dragoste (doar pentru ca e mic, sentimentele nu ii sunt redu­se la scara), este bine sa-i indrepti atentia spre altceva. Mergeti sa va jucati, faceti o plimbare… Da-i o mana de ajutor, sa descopere si alte lucruri, locuri sau persoane de varsta lui.

Mami, te casatoresti cu mine?
Inainte de trei ani, interesul copilului e legat aproape exclusiv de fami­lia lui. Intre trei ani si jumatate si patru ani se instaleaza la majoritatea copiilor complexul Oedipian. Adica fetitele vor sa se marite cu tatal lor si baietii sunt topiti dupa propria mama.

Acum, copiii devin curiosi in privinta diferen­telor din­tre sexe si isi descopera propria sexualitate. Cand realizeaza ca intre parintii lui exista o legatura, iar el nu este inclus, este atras de parintele de sex opus si incearca sa-l elimine pe cel de ace­lasi sex.

Complexul Oedip este un feno­men inconstient si se depaseste natural. Spre cinci ani, si fetitele, si baietii renunta sa-si do­reasca sa ia locul parintelui rival.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau