Prima iubire… la ce varsta?

„Il iubesc pe X si maine ma marit cu el. Sa nu te surprinda daca auzi deja asta si nici sa nu te gandesti ca lumea s-a „modernizat prea tare. Asa ai zis si tu odata, tot pe cand erai la gradinita…

„Bine, iesim in parc, dar suna-i pe parintii lui Andrei, sa iasa cu noi. Ce daca nu ii cunosti pe parintii lui Andrei? (cum care Andrei, nu stii?, colegul acela de la gradi, despre care fetita ta tot pomeneste in ultimul timp).

Poate ca ar fi cazul sa ii cunosti, pentru ca mi­cuta ta fetita ti-o si ser­veste repede, cum prin­de ocazia: „Cand mai cresc, ma marit cu el sau „mi-a dat un inel de plastic si ne-am maritat ieri, la gradi.

Asadar, daca tot e vorba de primii tai „socri, poate ca ar fi o solutie inteleapta sa faci deja cunostinta cu ei si sa vezi cum l-au crescut pe Andrei asta, daca e un baie­tel de incredere si daca prima iubire din viata co­pilului tau nu este cum­va sortita unor experiente proaste…

Bine, bine, dar de ce ma grabesc sa te pun asa pe ganduri? Cum adica, te trimit sa afli mai multe despre oamenii aceia? Oare nu e vorba doar de o joaca de copii, influen­ta­ta de privitul la televizor sau de „prostiile pe care le tot aude de la cei mari?

Sa fie vorba chiar de o prima iubire in ade­varatul sens al cuvantului? Ba bine ca nu! Uite, care crezi ca este adevara­tul sens al cuvantului „iubire?

La orice varsta exis­ta iubire, ma­nifestata, e drept, sub diferite forme si fata de diferite persoane, in feluri complexe, dar care au, toate, legatura cu dorinta de a fi aproape de cineva anume.

Doar stii si tu ca dra­gostea este oricum atat de greu de inteles chiar si in ce ne priveste pe noi, cei mari, de la adolescenta pana la… batranete.

Cum crezi atunci ca ar putea fi afectati emotio­nal niste copilasi inocenti, care se confrunta pentru prima data in viata lor cu un sentiment de afectiune pentru „cineva stra­in? Caci despre asta e vorba, de fapt: apa­rut in gene­ral dupa pri­mul an de gradinita, sentimentul de ata­sament fata de un alt copil (o prietenie si o atractie fireas­ca) nu este ceva ciudat.

Ba, dimpo­triva, toti copiii trec prin asta, mai ales dupa ce au ocazia sa petreaca un timp intr-o comunitate, unde sa interactioneze cu o multi­me de alti micuti, sa desco­pere ca sunt unii care ii plac si, de asemenea, altii care nu ii plac deloc.

Cum anume reactio­nea­za copilul tau la aceasta noua stare eomotionala pe care o numim „prima dragoste, daca iti spune ce simte, daca se poarta dezinhibat sau nu, daca face a­nu­mite gesturi fata de copilul indragit depinde doar de nivelul de comunicare pe care il are deja cu cei din fami­lia sa si de felul in care a fost educat.

Prima „declaratie de dragos­te a copilului tau este, de fapt, un semn care iti indica felul in care evo­lueaza el din punctul de vedere al personalitatii.

Placand pe altcineva in afara de sine insusi, fiind gata sa-si sacrifice micile lui placeri (sa-si dea jucariile preferate, sa renunte la o inghetata sau sa imparta ceva) copilul arata ca este gata sa isi depaseasca egoismul, ca devine o fiinta dispusa sa ii inteleaga si pe cei din jur si ca acum ai cel mai „fertil teren pentru a-l educa in spiritul generozitatii si al empatiei.

Adesea, un fratior sau o surioara nu poate avea acelasi succes edu­cativ ca si o „iubire de la gradi, din simplul motiv ca fratele, in primii ani de viata, este simtit mai degraba ca un concurent.

Oricum ar fi, ia, deci, in serios „prima dragoste si noile stari emotionale ale copilului tau: fii alaturi de cel mic si fii gata sa-i acorzi sprijinul si dragostea ta, pentru a se simti in siguranta.

Nu te sfii sa te interesezi cine este „par­te­nerul atat de simpatizat, despre care copilasul tau iti povesteste tot timpul ce prostii a mai facut (poate avea si o influenta proasta).

Sa nu te surprinda daca vei vedea manifestari foarte asemanatoare cu cele ale unei iubiri adolescentine: copilul tau nu mai mananca asa bine, e mai visator, are stari de tristete sau chiar sufera daca „celalalt nu mai vrea sa „fie im­preuna si l-a parasit pentru alt copil.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament