Produse congelate infectate cu Listeria monocytogenes

In doua supermarketuri au fost depistate produse congelate infectate cu Listeria. Pana in prezent, 9 persoane au murit si alte 47 sunt infectate.

Produse congelate infectate cu Listeria

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia ca aceste produse congelate infectate cu Listeria sunt foarte periculoase in special pentru gravide.

Aceste produse congelate infectate cu Listeria au fost identificate in doua supermarketuri si apartin firmei Greenyard.

Deoarece aceste produse au fost raspandite in mai multe tari, Comisia Europeana va organiza in urmatoarele zile o teleconferinta cu toate statele membre pentru a discuta cea mai buna modalitate de gestionare a situatiei in care produse congelate infectate cu Listeria monocytogenes au ajuns in rafturile magazinelor si de acolo in casele oamenilor.

Ce trebuie sa stiti despre Listeria monocytogenes

Intr-o postare pe contul personal de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia asupra tot ce ar trebui sa stim despre acele produse congelate infectate cu Listeria monocytogenes.

  • Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta in multe alimente.
  • Poate intra cu usurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile.
  • Gravidele au cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici) iar bacteria traverseaza placenta si ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii.
  • La adulti infectia cu Listeria poate fi cu usurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau usoare ( asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar) dar.
  • In sarcina poate provoca avort, nastere premature, greutate mica la nastere si numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging pana la deces.
  • Pacientii cu imunitate scazuta precum si cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie.
  • Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura din sange, lichid amniotic si LCR.

Cum puteti reduce riscul de infectie cu Listeria

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune ce avem de facut pentru a evita infectia cu Listeria

  • Evitati alimentele gata preparate reci.
  • Atentie la alimentele cu risc carnea insuficient gatita, salatele preambalate si inghetata depozitata/ transportata necorespunzator. (,,nu foarte inghetata').
  • Respectati regulile de igiena individuala (!!! Spalatul corect pe mâini este esential)
  • Gatiti bine orice preparat.
  • Daca utilizati cuptorul cu microunde asigurati-va ca mâncarea este complet incalzita (inclusiv in centrul farfuriei.
  • Depozitati separat in frigider alimentele gatite de cele negatite/crude astfel incât sa nu vina in contact unele cu altele.
  • Niciodata NU consumati alimente la care aveti dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Retineti:
1. Caldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta in mâncarea din frigider.
3. Exista teste diagnostic (bine de facut inainte de sarcina)
4. Infectia cu Listeria poate fi tratata prin admnistrarea de antibiotice.

 

Sursa: Facebook.com
Foto: 123rf.com; Facebook.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate