Programul SAMAS se extinde

Programul de consiliere perinatala SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari, sustinut de NUTRICIA, Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie Sector 6, se extinde in alte 4 orase din Romania.
 
Craiova, Iasi, Galati si Bistrita sunt orasele care vor beneficia de pe urma acestui program care a fost conceput pentru a valorifica dedicarea si competentele moaselor si asistentelor medicale practicante, dar al carui prim scop a fost sa sprijine si sa consilieze mamele si gravidele prin cursuri specializate despre schimbarile ce au loc in perioada sarcinii si dupa. Programa cursurilor SAMAS include informatii despre nasterea naturala, operatia de cezariana si operatia medicalizata, precum si consultanta in alaptare, recuperare abdo-perineala dupa nastere si cursuri de diversificarea a bebelusului.

La numai 1 an de la inițiere, programul a creat prima Reţea de Asistenţă de Sănătate pentru Mame şi Sugari, care se dezvoltă în București și în județele limitrofe, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce priveşte îngrijirea lor şi a bebeluşului. Prin extinderea programului în Craiova, Iași, Galați și Bistrița,  150 de cadre medicale vor beneficia de modulele de formare SAMAS. De asemenea, în acest an se va mai crea încă o grupă de formare de asistenți SAMAS în București.

În perioada septembrie 2013 – februarie 2014, un număr de 60 de asistenţi medicali s-au specializat prin modulele de formare SAMAS, la finalul cărora au fost abilitaţi să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor şi proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât şi în mod independent. Asistenții Samas sunt certificați să furnizeze servicii prenatale prin ședințe de consiliere și informare despre schimbările care intervin pe perioada sarcinii, despre nașterea naturală, operația de cezariană și nașterea medicalizată. De asemenea, sunt avizați să ofere consiliere în alăptare, recuperarea abdo-perineală după naștere și să țină cursuri de diversificare corectă a bebelușului și de nutriție a copiilor cu vârste între 1 și 3 ani. Astfel, mamele pot beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternităţii: sarcina, naşterea, perioada postpartum şi îngrijirea copiilor până la 3 ani.

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri