Psihologul te învaţă! Cum să relaţionezi cu un partener narcisist!

Cu siguranţă cunoşti povestea lui Narcis, cel care se îndrăgosteşte de propria imagine reflectată în apă. Din păcate, acest tip de barbat nu a rămas doar un mit, de aceea Dr. Juliet Nichols îţi spune ce să faci dacă  îl întâlneşti.

Se întâmplă să-l recunoşti pe propriul tău soţ sau iubit în povestea alăturată?

Atunci ai de-a face cu un narcisist. Ca şi Narcis, care s-a îndrăgostit de propria reflexie în apă, această persoană se iubeşte pe sine şi doar pe sine.

Aroganţă, egocentrism, condescendenţă, nevoia de a fi mereu în centrul atenţiei sunt toate atribute ale narcisismului.

Se consideră superior şi nu poate tolera decât asocierea cu persoane importante, este exploatativ în relaţii interpersonale, mânios când se simte criticat sau umilit, lipsit de empatie, milă, înţelegere pentru alţii şi cu un insatiabil apetit pentru atenţie, aprobare, acceptare.

Cam acesta este portretul robot al narcisistului. Prin definiţie, narcisistul (sau persoana cu Tulburare de Personalitate Narcisistică – TPN) posedă un Ego hipertrofiat, umflat.

Ego-ul este parte din aparatul psihic care reacţionează la lumea exterioară şi care mediază între instinctele primare şi supra-ego, adică normele/cerinţele sociale. Respectul pentru propria persoană şi încrederea în sine sunt invers proporţionale ego-ului.

La cei cu TPN, ego-ul hipertrofiat se traduce printr-un respect de sine scăzut.

Cum încrederea în sine nu şi-o construiesc din interior, atunci şi-o procură din exterior, de unde se naste şi nevoia constantă de admiraţie, de adulare, de un public spectator care să-i aplaude la nesfârşit.

Educaţi de părinţi exigenţi, veşnic nemulţumiţi de progresele copilului, aceştia învaţă că toată viaţa trebuie să alerge după perfecţiune pentru a-şi mulţumi părinţii. Şi cum perfecţiunea e greu de atins, rămân veşnic nemulţumiti de sine şi de cei în care se „oglindesc”.

Din cauza lipsei de încredere în sine, narcisistul se simte mereu ameninţat de oricine sau orice i-ar putea diminua superioritatea. Visul pacientului despre care vă vorbeam, faptul că se vedea gol în public, reprezintă de fapt pierderea controlului, umilinţa în public.

Fiindu-i teamă că pierde controlul, narcisistul răspunde cu mânie şi agresivitate, de obicei îndreptate împotriva celui de care se simte ameninţat, explică Dr. David Lieberman în „Make Peace with Anyone”.

Egocentrismul şi preocuparea de sine excesivă constituie alte două trăsături ale narcisistului. El uită complet de nevoile celui de alături, nu are înţelegere şi nici empatie.

Citește mai multe despre cum să te comporți cu un narcisist pe avantaje.ro

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie