Rahitismul la copii

Daca ai un copil mai mic de sapte ani, in lunile fara soare, adica din septembrie pana in aprilie, trebuie sa fii atenta.

Ca sa nu ajunga sa sufere de rahitism, trebuie sa-i dai un supliment de vitamina D.

Pana la doua luni nu poate fi vorba de rahitism la copii, pentru ca au si rezerve din viata intrauterina, iar semnele bolii nu au timp sa se instaleze.

Intre doua si 12 luni este perioada cea mai propice de instalare a rahitismului, pentru ca in acest prim an de viata se inregistreaza cel mai mare ritm de crestere (niciodata organismul uman nu se mai intalneste cu acest ritm).

In al doilea rand, alimentatia este preponderent lactata in primele patru-cinci luni de viata, iar laptele praf este totusi sarac in vitamina D.

In plus, si laptele matern are o carenta la acest capitol – nu are suficienta vitamina D si nici nu poate fi imbogatit. Cu cat mamicile sunt mai tinere (pana in 20 ani), cu atat riscul pentru copil de a dezvolta o carenta de vitamina D este mai mare.

Rahitismul este o maladie a scheletului care se manifesta la nivelul zonelor osoase cu crestere rapida.

Si in situatia in care ai mai multe sarcini apropiate in timp (ramai gravida la putin timp dupa ce ai nascut), riscul ca al doilea sau al treilea copil sa sufere de rahitism este mai mare.

Asa ca singura solutie viabila ramane suplimentarea cu vitamina D. Inainte de sezonul rece, consulta medicul pentru a recalcula doza de vitamina D a copilului in functie de varsta acestuia.

Atentie la supradoze!
Prea multa vitamina D nu ii va face in nici un caz mai bine copilului tau, ba din contra. Trebuie sa stii ca exista riscul sa apara intoxicatii, care pot fi foarte grave. Primul semn al intoxicatiei poate fi lipsa poftei de mancare, apoi copilul plange, este agitat.

Doza zilnica de doua picaturi nu prezinta insa nici un risc, pentru ca este doza fiziologica. Prea multa vitamina D se va depozita in tesutul adipos, iar efectele nu se vor instala dupa prima zi, ci la un interval de o luna–doua de la administrare.

Cine risca sa faca rahitism
Copiii de la orase si cei nascuti prematur au mai multe sanse sa faca rahitism. In zonele urbane rahitismul este mai frecvent decat la sate, pentru ca micutii sunt mai putin expusi la soare, iar poluarea face ca ultavioletele sa penetreze mai putin, chiar daca temperatura este mai crescuta. In plus, la tara micutii stau mai mult afara, la soare.

Pe de alta parte, copiii nascuti prematur sunt predispusi sa faca rahitism, chiar daca profilaxia se face corect. Acesti copii au necesitati mai mari pentru ca ritmul lor de crestere este mai mare si trebuie „sa recupereze.

Asa ca, de obicei, copiilor nascuti prematur trebuie sa li se dea un supliment de vitamina D, putandu-se merge pana la 800 de unitati pe zi (patru picaturi de vitamina D in loc de doua).

Analize recomandate
Certitudinea ca ai sau nu un copil cu rahitism ti-o poate oferi doar un medic pediatru cu experienta, ajutat si de cateva investigatii medicale.

Copilului i se pot face radiografii la incheietura mainii, la torace, i se determina calciul si i se face o analiza numita fosfataza alcalina (este un indicator chimic al rahitismului).

De obicei, un medic cu experienta simte urmele lasate de rahitism la simpla examinare a copilului.

Suplimentare cu vitamina D
Climatul temperat continental din zona noastra face absolut necesara administrarea unor suplimente de vitamina D si aceasta din primele saptamani de viata ale copilului.

Mai exact, incepand de la varsta de 14 zile pana la un an si jumatate (unii pediatri recomanda chiar pana la varsta de doi ani), indiferent de anotimp, copilul trebuie sa primeasca zilnic 400 de unitati de vitamina D.

Pe piata sunt mai multe produse pe care le poti alege, sub forma de picaturi sau pastile. Foarte folosit este Vigantolul. Doua picaturi din acest medicament ii asigura copilului doza zilnica de vitamina.

Alte solutii le reprezinta varianta injectabila a vitaminei D sau combinatia de flor si vitamina D (Fluorvigantolette). Aceasta din urma este considerata mai comoda de multe mamici, pentru ca doar cu o pastiluta pe zi, copilului i se asigura si necesarul de vitamina D, dar si de flor (necesar pentru buna dezvoltate a dentitiei).


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate