Rh negativ în sarcină – ce riscuri sunt

Incompatibilitatea de Rh are mare importanță în cazul sarcinii. Dacă mama are RH-negativ, iar fătul RH-pozitiv (caracteristică transmisă de la tatal cu RH pozitiv), la prima sarcină în sângele mamei se vor produce anticorpi anti-RH. În cazul celei de a doua sarcini, dacă fatul are RH-pozitiv, anticorpii anti-RH produși anterior vor distruge  globulele rosii din sângele fătului, declanșând boala hemolitica. Uite ce să știi despre Rh negativ în sarcină și cum să eviți problemele.
 

Dacă ai Rh-ul negativ și ai făcut o întrerupere de sarcină sau ai pierdut o sarcină, atunci riscurile de a avea probleme când vei dori un copil sunt mai mari decât atunci când te afli la prima sarcină.

Tocmai de aceea, cuplurilor în care mama are Rh-ul negativ iar tatăl pozitiv li se recomandă să ia măsuri de contracepţie până în momentul în care îşi doresc un copil. Astfel scade riscul de a avea o sarcină „cu probleme.

 

Ce este de făcut dacă ai Rh negativ

  • determinarea de anticorpi anti-Rh se face la începutul sarcinii, ulterior în săptămâna a 28-a, iar in cazul unor teste pozitive se fac dozări lunare de anticorpi;
  • prelevarea de celule de la făt pentru a se afla în ce măsură a fost afectat de anticorpii mamei (amniocenteza).

Dacă medicul consideră că viaţa copilului este în pericol, sunt posibile două opţiuni: se poate declanşa prematur naşterea (dacă fătul are peste 32-34 săptămâni) sau se face transfuzie sanguină intrauterină (dacă este mai mic).

 

Riscuri pentru bebeluș

În momentul în care globulele roşii ale fătului încep să fie distruse, transportul de oxigen la nivelul organelor copilului scade. Dacă afectarea este foarte mare, se poate produce moartea intrauterină a fatului. Dacă însă copilul reuşeşte să supravieţuiască până la termen, el dezvoltă după naştere icter.

Acesta poate fi minor sau icter nuclear. În situaţia din urmă, manifestările micuţului sunt de-a dreptul dramatice: are privirea fixă, nu-şi poate regla temperatura corpului, nu poate înghiţi şi ţipă încontinuu. În 80% din cazuri, aceşti copii nu supravieţuiesc. Ceilalţi rămân cu sechele motorii grave, psihice (retard de diferite grade, până la idioţenie) sau senzoriale (mai ales surditate).

Monitorizează-ți sarcina cu atenție, pentru a evita orice probleme legate de Rh-ul negativ.

 

foto Shutterstock

 

 

 

 

 

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate