Romania, prima in Europa la numarul de mame care mor la nastere

Romania ocupa locul I intr-un clasament sumbru la nivelul Europei, cu cele mai multe decese ale mamelor la nastere, potrivit Digi24.

In urma unui studiu desfasurat de World Vision Romania, in cadrul proiectului numit Mame pentru viata. Viata pentru mame, a reiesit ca principalele motive pentru aceasta statistica ingrijoratoare sunt lipsa de educatie, accesul dificil la ingrijire prenatala si saracia.

Una din 5 femei nu are parte de ingrijiri medicale prenatale

Anul acesta s-au inregistrat deja mai bine de 19 decese la o suta de mii de nasteri, de doua ori mai mult decat anul trecut.

Una din 5 femei insarcinate nu ajunge la medic pe parcursul sarcinii, iar foarte multe dintre ele devin mame pana in varsta de 19 ani.

Acest lucru e cauzat in principal din lipsa de informare si de accesul la ingrijire prenatala, a carei gratuitate este interpretata si aplicata diferit de cabinetele medicale din intreaga tara. Totodata multe femei se confrunta si cu lipsa unui cabinet de obstetrica/ginecologie in localitate si ar fi nevoite sa parcurga distante lungi pana la cabinetele din orasele apropiate.

Datele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat in cursul anului trecut 647 din fetele devenite mame aveau sub 15 ani.
Alte 6000 de minore au facut o intrerupere de sarcina in cursul anului 2016.

Studiul s-a axat pe femei din medii vulnerabile, provenind fie din minoritati, fie din mediul rural, din 3 judete: Dolj, Vaslui si Valcea.

Aceste 3 zone se confrunta totodata si cu un numar de avorturi ce depaseste media nationala.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere