S-a reusit crearea primului embrion fara sperma sau ovul

Recent, oamenii de stiinta au ajuns la performante nebanuite, dupa ce au reusit sa cultive un embrion din celule stem, fara a fi necesar un ovul sau un spermatozoid. Dupa cum era de asteptat, vestea este primita cu incantare de o parte din public, in timp ce alti oameni au creat o controversa pe aceasta tema.

Primul embrion obtinut fara spermatozoid ori ovul

Oamenii de stiinta au reusit sa „creeze viata” in laborator, fara a fi necesar sa foloseasca un ovul sau un spermatozoid. Specialistii au combinat doua tipuri diferite de celule stem, ce s-au unit si s-au dezvoltat intr-o forma prematura de embrion. Experimentele pentru aceasta descoperire s-au facut pe soareci de laborator.

Aceasta descoperire ar putea genera o resursa inepuizabila de embrioni identici, pe care oamenii de stiinta sa experimenteze. Principala cercetare pentru care aceasta descoperire se crede ca va fi utila este chiar infertilitatea, cauzata de embrionii care nu reusesc sa se implanteze in uter.

Stirea a starnit controverse, multi oameni crezand ca metoda va fi folosita pentru clonare

Embrionii astfel creati vor mai fi folositi in cercetare si pentru a testa tratamente medicale. Momentan metoda este aplicata doar soarecilor de laborator, insa expertii cred ca, aplicata la oameni, ar putea duce la clonare umana.

Ar putea dura unul sau doua decenii pana ca metoda sa fie aplicata in cazul oamenilor, pentru a putea crea embrioni umani din celule stem.

Unul dintre cercetatorii ce au luat parte la descoperire a lamurit acest aspect, sustinand ca e foarte putin probabil ca aceasta tehnologie sa poata fi folosite pentru a obtine clone umane, chiar si in situatia in care acest lucru ar fi legal.

Sursa: nature.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate