Salvati Copiii: Varsta maxima pana la care copiii pot fi alaptati in public este discriminatorie

Organizatia Salvati Copiii Romania semnaleaza faptul ca in prezent, in Senat se afla un proiect de lege ce ar limita varsta pana la care un bebelus poate fi alaptat in public la 2 ani, lucru care ar fi discriminatoriu, potrivit Libertatea.ro.

Proiectul prevede sanctiuni cu amenzi in cazul evacuarii dintr-un spatiu public al unei mame ce isi alapteaza copilul sau in cazul refuzului de a furniza servicii, pe motivul ca o mama isi alapteaza copilul.

Mamele, protejate de lege doar daca bebelusul are pana in 24 de luni

Cu toate acestea organizatia considera arbitrara stabilirea unui prag de varsta de 24 de luni a bebelusului, de la care mamele nu ar mai fi sub protectia legii daca isi alapteaza copiii in public.

Din comunicatul organizatiei:

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România, explică că stabilirea unei limite de vârstă a copilului ('copil de până la 24 de luni') este contrară principiului interesului superior al copilului: 'Păstrarea acestei restrângeri a vârstei copilului (24 de luni) transformă proiectul de lege într-un text juridic discriminatoriu sui generis la adresa mamelor și copiilor lor.

În opinia noastră, nu există nicio rațiune juridică, medicală ori etică pentru includerea acestei limitări. Reamintim inițiatorilor propunerii legislative că orice reglementare adoptată în domeniul respectării şi promovării drepturilor copilului se subordonează cu prioritate interesului superior al copilului, principiu constituțional, în determinarea căruia trebuie să se aibă în vedere nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie ale copilului, fie de 24 de luni fie mai mare.

Concluzia este că această condiționare legată de vârsta copilului încalcă dreptul la viață și dezvoltare al copilului și, pe cale de consecință, este contrară interesului său superior.'

Entitatea isi intareste pozitia in baza recomandarii OMS, ce recomanda alaptarea exclusiva pana la minim 6 luni, si continuarea hranirii la san pana la varsta de 2 ani si dupa implinirea acestei varste.

Organizatia Salvati Copiii cere astfel eliminarea pragului de varsta pana la care un copil poate fi alaptat in public.

Obiectia vine dupa ce, in faza initiala a proiectului, limita de varsta era stabilita la 6 luni.

Citeste mai multe informatii pe aceasta tema pe Libertatea.ro

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie