Sanatatea copilului din primul moment al vietii

Un bebelus nu e o jucarie cu care sa-ti ocupi timpul liber. De la nastere, sanatatea lui depinde in mare parte de grija ta. Cum te descurci singura?

Esti mamica si copilasul e perfect. Dar nu va trece mult si vei intra in panica la primul semn de boala.

Daca stii ce trebuie sa faci, totul va fi mai simplu, iar copilul se va vindeca rapid.

Acum toate bolile copilariei pot fi depasite cu usurinta.

Comunicarea intre medici si parinti este mai buna, iar responsabilitatea celor din urma este din ce in ce mai mare.

Imunizarea
Imunizarea este un procedeu prin care copilul este protejat impotriva bolilor.

Cand contracteaza o boala infectioasa, organismul lupta si produce anticorpi. Preventiv, vacci-nurile pot determina organismul sa produca anticorpi, fara ca acesta sa fie bolnav.

Astfel, daca vine in contact cu germenii bolii, copilul fie va ramane sanatos, fie va suferi doar o forma usoara.

Nu te teme deci de vaccinuri, intrucat acestea iti protejeaza copilul impotriva unor boli grave precum: tusea convulsiva, difteria, tetanosul, poliomielita, pojarul, oreionul, rubeola sau tuberculoza. Vaccinarile nu prezinta nici un pericol.

Singurele cazuri in care se poate renunta la imunizare sunt acelea in care copilul nu se simte bine in perioada vaccinarii sau este alergic, a avut o reactie adversa puternica la un vaccin anterior.

Efectele secundare obisnuite ale imunizarii sunt o umflatura rosiatica pe locul intepaturii si o usoara stare febrila, seara. Daca observi si alte simptome, adreseaza-te imediat medicului.

Alerta tetanos!
Medicii pediatri recomanda parintilor sa-si vaccineze copiii impotriva tetanosului.

Daca unele boli sunt din ce in ce mai rare datorita campaniilor de imunizare organizate in ultimii ani, virusul tetanosului supravietuieste in praf si in pamant (mediul exterior de joaca al copiilor), putand fi preluat cu usurinta.

Impotriva acestei boli fatale, copiii au nevoie de protectie indivi-duala. Simptomele tetanosului sunt: intarirea maxilarului, a muschilor fetei si a muschilor abdominali. In aceasta situatie, tratamentul de urgenta este vital.

Cel mai recent virus impotriva caruia pot fi imunizati copiii mici este cel raspunzator de meningita bacteriologica. Bebelusii sub un an sunt cei mai vulnerabili si, in consecinta, primii care trebuie vaccinati. In schimb, copiii peste patru ani pot dezvolta imunitate naturala.

Probleme obisnuite de sanatate la copii:
0-1 an

  • Probleme ale pielii. Multi bebelusi au simptomele unei eczeme, dar, de obicei, aceasta nu apare inainte de varsta de doua-trei luni. Multe eruptii sunt cauzate de sensibilitate la lana sau la pudra de talc. Mergi la medic.
     
  • Iritare din cauza scutecelor. Schimba-l cat mai des. Unge-i pielea cu un ulei special sau cu crema pentru copii si lasa-l din cand in cand fara scutece, sa se aeriseasca.
     
  • Hernie ombilicala. Se prezinta sub forma unei umflaturi langa buric si apare de obicei in primul an, din cauza slabirii muschilor abdominali. Umflatura se mareste cand micutul plange.
     
  • Testicule necoborate. De obicei, testiculele coboara de la sine in primii ani de viata. In caz contrar, pe la varsta de patru ani este necesara o interventie chirurgicala simpla.
     
  • Infectii. Bebelusii sunt vulnerabili la infectiile oculare, la cele din jurul buricului sau ale organelor genitale. In acest caz este necesara consultarea medicului. Iata cateva semne ale infectiei:
  1. Copilul isi pierde pofta de mancare.
  2. Varsa dupa ce mananca.
  3. Are febra sau dimpotriva, temperatura corpului scade. Varsaturi. De obicei, acestea trec de la sine, dar daca se simte foarte rau sau are si diaree, mergi cu el la medic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate