Saptamana 13 de sarcina

Iata-te in saptamana 13 de sarcina. Acum incepe cea mai frumoasa perioada a sarcinii. Neplacerile fie s-au cam terminat, fie n-au inceput inca. Si sarcina incepe sa se vada.

Ce face fatul in saptamana 13 de sarcina

Cat este el de mic, puiul tau incepe sa semene tot mai mult a omulet. Ochii se apropie – prin cresterea capului – si urechile isi ocupa pozitia fireasca.
Se formeaza – ghici ce? – corzile vocale!

Acum se pare ca poate sa-si nimereasca gura cu degetul mare, dar n-are musculatura necesara ca sa-l poata suge.

Si se petrec si lucruri mai subtile: ficatul secreta bila si pancreasul secreta insulina.

Se formeaza placenta, care va fi legata de fat prin cordonul ombilical. Acesta indeplineste mai multe functii: transporta vitamine, oligoelemente si oxigen la copil si filtreaza substantele toxice.

Rinichii isi fac rodajul folosind lichidul amniotic inghitit.

Nu, ne pare rau dar inca nu poti afla sexul copilului tau. Concentreaza-te deocamdata pe capitalul vostru comun de sanatate.

Cat de mare este copilul tau? Cam 9 cm in lungime si 35 g in greutate.

 

Ce face mama in saptamana 13 de sarcina

Iata-te in al doilea trimestru de sarcina! Aceasta este perioada cea mai placuta a sarcinii. Neplacerile fie s-au cam terminat, fie n-au inceput inca. Si sarcina incepe sa se vada.

Uterul necesita de doua ori mai mult sange, iar rinichii, cu 25% mai mult decat in mod normal. Inima va munci de doua ori mai mult.

Pe masura ce uterul creste, ligamentele prin care este atasat la oasele pelviene sunt tensionate si provoaca dureri ascutite in ambele parti ale abdomenului inferior. Durerile sunt comune in luna a 4-a si a 5-a; ele pot surveni brusc, in timpul mersului sau atunci cand iti schimbi pozitia.

Sanii tai s-au schimbat mult. In afara de faptul ca s-au marit, areolele sunt mai intens colorate si, probabil, mai mari. Vasele de sange sunt mai vizibile. Daca percepi o schimbare a structurii lor, aparitia unor noduri mai mari sau mai mici, nu te ingrijora. Se pregatesc pentru alaptarea noului-nascut.

Incepand de acum, glandele mamare secreta colostrul pe care copilul il va suge in primele 48 de ore de viata. In linii mari, toata lumea stie ca acest miraculos produs al organismului matern este primul si cel mai important imunomodulator in viata copilului.

Dar mai are multe alte contributii la sanatatea si buna lui dezvoltare. Compozitia lui finala se va stabili, insa, abia in timpul travaliului.

Se recomanda alaptarea naturala, la san, a noului-nascut, pentru o perioada de cel putin 6 luni. Astazi, insa, cand problemele de tot felul ne rapesc, uneori, aceasta bucurie, stiinta ne ajuta. Exista suplimente alimentare care ne pot suplini cu succes. Dar despre aceasta, vei discuta ceva mai tarziu, cu pediatrul sau neonatologul.

 

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 13 de sarcina

  • Daca ai sangerari sau scurgeri vaginale neobisnuite.
  • Daca cervixul tau este dilatat.
  • Daca tu sau sotul tau suferiti de o boala cu transmitere sexuala.

Desigur, in oricare dintre aceste situatii, medicul ginecolog trebuie informat si trebuie luate fara intarziere toate masurile care se impun.

Exista inca o situatie in care raporturile sexuale ar putea crea o stare de mare pericol: placenta praevia. Acest termen desemneaza o pozitie joasa a placentei, in zona de deasupra cervixului. In unele cazuri, odata cu cresterea uterului, placenta poate migra de la sine intr-o pozitie mai putin riscanta. In alte cazuri, este posibil sa ramana asa pana la nastere.

Ca sa-ti fie mai usor:
La 90% dintre femeile insarcinate apar vergeturi pe abdomen si pe sani, dar si pe fese si coapse. Acestea sunt cauzate de intinderea pielii, mai repede decat poate ea sa creasca.

Daca la abdomen si sani cresterea este de bine, in cazul coapselor si feselor, intinderea brusca nu este absolut necesara. Un ritm potolit de ingrasare ar putea evita formarea vergeturilor, pe langa alte neplaceri.

Dar nu te teme, nu esti singura in acest „necaz'! Industria produselor farmaceutice si cosmetice abia asteapta sa-ti sara in ajutor. Lotiunile si uleiurile pe baza de vitamina E si glicerina sunt destul de eficiente.

Si daca nici asa nu se repara, ele vor disparea sau, cel putin, se vor estompa dupa nastere. Iar dupa aceea, vor aparea alte produse mai eficiente, mai interesante…
Oricum, in timpul sarcinii, nu folosi nimic fara sa te sfatuiesti cu ginecologul. Unele substante trec usor prin piele in sange.

 

Ce poate sa faca tatal in saptamana 13 de sarcina

Felicitari, tati, odata cu intrarea in saptamana 13 de sarcina ai promovat in trimestrul al doilea!
Ce-ar fi sa sarbatoriti? Profita de starea mai buna a mamei si iesiti undeva, intr-un loc placut si linistit.

Puteti sa mai schimbati subiectele de conversatie. Mama nu trebuie ca, pentru noua luni, sa uite ca lumea exista.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani