Saptamana 15 de sarcina

Inca din saptamana 15 de sarcina, copilul tau poate zambi. Desigur, se  poate si incrunta, dar numai de proba. Iata ce alte noutati aduce saptamana 15 de sarcina.

Ce face fatul in saptamana 15 de sarcina

De data aceasta, chiar n-o sa ghicesti!
Copilul tau incepe sa-si folosesca muschii fetei!

Adica poate schita usoare grimase, sau sa le zicem zambete. Si daca faci acum o ecografie, s-ar putea sa-l surprinzi sugandu-si degetul.

Chiar daca nu simti inca, mainile si picioarele, chiar capul, fac diverse miscari.

Important este ca, deja, marile optiuni in structura si functiile organismului au fost luate.

Cat de mare este copilul tau? In lungime, cam 13 cm. In greutate, se apropie de 60 g.

Ce face mama in saptamana 15 de sarcina

Uterul tau incepe sa se iveasca din bazin, ajungand undeva, cam la 10 – 15 cm sub ombilic. Medicul ginecolog va fi constant interesat de inaltimea uterului. Masurarea se face de la limita superioara a osului pelvian pana la extremitatea superioara a uterului si se exprima, de regula, in centimetri.

Inainte de aparitia ecografului, aceasta masuratoare era singura care dadea indicii despre cresterea copilului. Ea ramane si astazi utila, mai ales in cazul in care nu exista un ecograf la indemana sau ar necesita alta programare.

De altfel, experienta ginecologului in aprecierea facuta pe baza palparii va ramane mereu foarte pretioasa in aprecierea marimii si pozitiei fetusului. Medicul poate sa aiba intuitie. Aparatele, nu.

Pana in saptamana 15 de sarcina, este normal sa fi castigat in greutate 2 – 2,5 kg. Daca la tine este mult mai mult sau mult mai putin, vorbeste cu medicul obstetrician. Dar el va verifica la fiecare intalnire.

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 15 de sarcina

In orice situatie, trebuie sa stii ca ai dreptul de a accepta sau de a refuza orice manevra medicala, orice tratament. Dar punctul de vedere al medicului ginecolog trebuie sa aiba cea mai mare greutate in luarea unei decizii.

Ca sa-ti fie mai usor:
Daca tenul tau se ingrasa suparator de mult si repede, incearca remediul cu ceai de cimbru, sau vezi „ce se mai poarta' in materie de remedii naturale.

Foloseste demachiant si produse de curatat pentru ten gras. Si zambeste, pentru ca sigur vei fi mai frumoasa.

Ce poate sa faca tatal in saptamana 15 de sarcina

Daca mama are probleme cu somnul, vezi cum o poti ajuta. Poate cu aranjatul pernelor, asa incat sa stea confortabil. Inainte de culcare, maseaza-i picioarele.

Este util pentru circulatia periferica si este foarte relaxant. Daca te trezesti peste noapte sau dimineata, inaintea ei, ai grija sa te misti usor, pentru ca, odata trezita, s-ar putea sa nu mai poata adormi. Chiar daca, inca din saptamana 15 de sarcina, va dori sa mai doarma si singura uneori, nu te supara: s-ar putea sa va odihniti amandoi mai bine.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani