Saptamana 16

Ce face micutul
Sunt toate sansele ca in aceasta saptamana sa simti pentru prima data miscarile copilului. Mai intai, vor fi ca niste gadilaturi pe dinauntru, poate nici n-o sa-ti dai seama despre ce e vorba.

Acum picioarele sunt mai lungi decat bratele, scheletul se intareste, muschii capata forta.

Daca nu simti inca, nu te panica. Datele nu sunt absolut fixe. In plus, deocamdata copilul sta lejer in uter, are loc sa se miste fara sa „te deranjeze'.

Inimioara lui mica pompeaza cam 25 de litri de sange pe zi! (Nu, sigur ca nu are atata sange, dar il recircula pe cel pe care il are.)

Structurile creierului se dezvolta, in special creierul mic – organ care asigura o buna coordonare a miscarilor.

Cat de mare este copilasul tau? Are aproximativ 15 cm in lungime si o greutate de 110 g.

Ce face mama
Se poate intampla sa-ti simti nasul infundat sau sa-ti sangereze. Este din cauza cresterii volumului de sange si a nivelului de estrogen (tot un hormon!). Practic, nu este o problema de sanatate.

Ligamentele continua sa se intinda, deci simti, in continuare, dureri in zona bazinului. Este posibil ca picioarele sa fi inceput sa se umfle putin catre sfarsitul zilei.

Ce trebuie sa faca mama
In acest trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 5,4-6,4 kg, ceva mai mult (cu pana la 40%), in cazul unei sarcini multiple.

Daca ritmul cresterii in greutate este mai ridicat decat cel recomandat, iata cateva solutii pentru a-l mai tempera:
Mananca mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice.

Evita mancarurile de tip fast-food, chips-urile. Mananca in fiecare zi micul dejun. In acest fel, n-o sa-ti mai fie foame in jurul orelor 10-11, cand iti sunt mai la indemana mancaruri din cele nerecomandate.

Gaseste o alternativa gustoasa pentru mancarurile grase: iaurt degresat inghetat in locul inghetatei, un covrig in locul unei gogosi, popcorn fara aditivi in locul chips-urilor. Fa exercitii zilnic. Se recomanda mersul pe jos, inotul.

Ca sa-ti fie mai usor:
Daca inainte de sarcina aveai alergii, acum probabil ca s-au intensificat. Impotriva alergiilor exista medicamente inofensive pentru sarcina, asa ca e bine sa te consulti cel putin cu farmacistul in aceasta privinta.

Ce poate sa faca tata
S-ar putea ca tu sa nu ai norocul sa simti la fel de devreme miscarile copilului. Dar se pare ca, inca de pe acum, copilul percepe sunete dinafara mediului sau si incepe sa se deprinda cu unele dintre ele.

Vorbeste bland, canta – daca nu suna chiar groaznic – si relatia ta cu micutul va porni pe o baza de incredere si afectiune.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani