Saptamana 2 de sarcina

Desi in saptamana 2 de sarcina nu vei sesiza nicio schimbare, trebuie sa stii ca organismul tau incepe sa se pregateasca pentru a primi ovulul fecundat. Iata ce se intampla in saptamana 2 de sarcina:

Ce face copilul in saptamana 2 de sarcina

In acest moment, nu esti, inca, insarcinata. Fertilizarea ovulului se va produce abia catre sfarsitul acestei saptamani.

In momentul in care minunea se va produce, la nivel celular, se va decide si sexul copilului.

Dintre cei 46 de cromozomi care vor constitui zestrea geneteica a copilului, doi – unul apartinand ovulului iar celalat, spermatozoidului – vor determina sexul copilului.

Specific mamiferelor, exista doi heterozomi: comozomul X, caracteristic sexului feminin, si cromozomul Y, al sexului masculin. Ovulul contine intotdeauna cromozomul X.

Numai spermatozoidul poate contine un cromozom Y, care va determina sexul masculin al copilului. Daca si spermatozoidul aduce la zestrea genetica tot un cromozom X, atunci… va fi o fetita.
Tot acum se vor decide celelalte caractere, conform combinatiei de cromozomi.

Ce face mama in saptamana 2 de sarcina

Uterul tau a eliminat mucoasa ingrosata si acum pregateste una noua pentru a primi ovulul fecundat. Intr-unul dintre ovare se maturizeaza cateva ovule, dintre care unul va fi eliberat.

In cazul sarcinii multiple pluriovulare, doua sau mai multe ovule vor fi eliberate si, ulterior, fecundate.

In perioada foliculara, hipofiza produce FSH, care creste progresiv catre ovulatie, iar ovulatia este declansata de cresterea brusca de LH, care, la un ciclu de 28 de zile, se produce in ziua a 14-a.

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 2 de sarcina

Daca obisnuesti sa faci exercitii fizice, continua. Daca nu, ar fi bine sa te apuci. Conditia fizica buna usureaza sarcina si, mai ales, nasterea. In orice caz, este bine sa te consulti cu medicul in privinta unui program adecvat.

Ce poate sa faca tata in saptamana 2 de sarcina

Ei bine, in aceasta perioada favorabila conceperii un copil, tatal stie ce are de facut. Dar este important sa nu uite ca implicarea sa nu se reduce la conceptie, ci va fi necesara pe toata durata sarcinii.

Desi in saptamana 2 de sarcina nu esti, inca, insarcinata, ideal ar fi sa te comporti ca si cand ai fi: un stil de viata sanatos este extrem de important in formarea si dezvoltarea fatului, asa ca elimina stresul, mananca sanatos, fa miscare, razi cu pofta, fii fericita!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani