Saptamana 23

Ce face micutul
Copilul tau este complet acum. Teoretic, s-ar putea descurca in mediul extrauterin. Practic… nici sa nu te gandesti! Mai are de stat acolo, in siguranta.

De altfel, nici nu arata foarte „prezentabil' acum. Pielea ii este, inca, prea larga. Mai dureaza pana cand se va intinde bine pe corp.

Deocamdata, copilul creste, capata tot mai multa forta, ceea ce tu simti din plin. Nu doar mainile si picioarele se misca, ci fiecare degetel in parte, capul si muschii fetei freamata atata timp cat este treaz.

Copilul iti aude vocea. Profita de acest lucru vorbindu-i cat mai des. Cat despre viitorul tatic, vocea sa grava este usor de auzit de catre copil.

In cazul sarcinii multiple:

Micutii pot avea programe de somn si de activitate diferite. Chiar gemenii denumiti „identici' sunt diferiti intre ei. De fapt, orice om este absolut unic – tocmai aici este farmecul, nu-i asa?

Cat de mare este copilasul tau? Iata ca a depasit 450 g in greutate si 25 cm in lungime.

Ce face mamaUterul tau este cu aproape 2-3 cm mai sus de ombilic. Inauntrul lui, mare agitatie. Uneori, s-ar putea chiar sa vezi miscarile mai indraznete.

Ai luat in greutate 4,5 pana la 7 kg. Probabil ca cei din jur – mari cunoscatori cu totii – vor comenta in fel si chip: fie ca ai luat prea mult, fie prea putin. Tine minte: important este ce spune medicul!

In cazul sarcinii multiple:
Trebuie sa fii si mai atenta decat in cazul unei sarcini simple. Riscul unui travaliu prematur este mai ridicat. Supravegheaza atent orice contractie – sa nu fie dureroase sau mai frecvente de 4 pe ora –, eventualele dureri si presiuni in partea de jos a spatelui si in zona pelviana, scurgerile vaginale – abundenta, consistenta, continutul lor.

De altfel, obisnuieste-te cu gandul unei nasteri inainte de termen, frecventa in cazul gemenilor. Dar, cu cat mai aproape de termen, cu atat mai bine!

Daca ceva nu pare in regula, stii ce ai de facut: ia legatura cu medicul.

Ce trebuie sa faca mama
Este timpul pentru al al 4-lea examen medical prenatal.

Numaratoarea formulei sangvine (NFS) este obligatorie in luna a 6-a. Aceasta analiza consta in numararea (automata) a diferitelor celule sangvine: globule albe (leucocite), globule rosii (hematii) si plachete sangvine (trombocite).

NFS permite depistarea unei disfunctii a maduvei osoase sau alte afectiuni: anemie, cresterea numarului de globule albe, probleme de coagulare a sangelui.
La femeile cu Rh negativ, se cerceteaza formarea anticorpilor.

Ti-e tot mai greu sa dormi. Ti-e greu sa-ti gasesti o pozitie confortabila, sau ti-e greu sa ramai mult timp in aceeasi pozitie. Crampe musculare, drumuri multe la baie, anxietate, sensibilitate la tot felul de stimuli – sunt o multime de cauze care te pot impiedica sa te odihnesti cum trebuie.

Incearca o baie calda – nu fierbinte! – , o muzica relaxanta sau o carte care-ti place. Daca te saturi de dormitul pe o parte, foloseste cateva perne mari pe care sa ti le pui la spate, asa incat sa te sprijini pe ele, dar sa nu te intorci cu totul. Incearca sa dormi singura, s-ar putea sa dormi mai bine.

Ca sa-ti fie mai usor:
Consuma multe lichide. In special, apa plata.
Poate sa fie si un suc de fructe sau de legume, dar e mai bine sa ti-l prepari singura, ca sa stii ca este 100% natural.

Ceaiurile din plante sunt indicate, dar cu grija: nu trebuie sa abuzezi de anumite plante, pentru a nu cumula efectele. Spre exemplu, prea multa menta constipa.
Bauturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul sunt diuretice si ar putea priva organismul de cantitatea de lichid necesara.

Daca urina este intens colorata, inseamna ca nu te hidratezi cum trebuie. Trebuie sa suplimentezi aportul de lichide pana cand urina devine deschisa la culoare, chiar incolora.

Daca bei suficient, vei preveni:

  • durerile de cap;
  • contractiile uterine;
  • infectiile urinare;
  • unele probleme de circulatie.

Ce poate sa faca tata
Speram ca n-ai uitat sa-i tot spui mamei cat speciala este pentru tine.

Daca vrei sa auzi si tu aceleasi complimente, foloseste un truc: spala rufele sau vasele, sau gateste pentru cina sau… vezi tu ce este de facut.

Dupa aceea, puteti sa faceti din nou planuri si iar planuri…

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani