Saptamana 29

Ce face micutul
Acum capul este in proportia corespunzatoare cu corpul. Grasimea continua sa se acumuleze sub piele, ceea ce il apropie tot mai mult pe micut de aspectul sau de la nastere.

Copilul a devenit sensibil la lumina, la sunete, la gusturi si, conform dezvoltarii creierului sau, si la mirosuri. Doar ca in lipsa de substante volatile, este putin probabil sa se poata bucura si de acest simt al sau. Ochii se misca in orbite.

Copilul se misca si are tot mai multa forta. Acum s-ar putea sa te surprinda cu lovituri puternice de maini si picioare. In perioadele active, urmareste ritmul si intensitatea miscarilor.

Ar trebui sa fie cam 10 miscari clare intr-o ora iar forta lor nu ar trebui sa scada de la o zi la alta. Daca ai cea mai mica suspiciune, mergi la medic.

In cazul sarcinii multiple:

Copilasii tai cresc si au ceva mai putin spatiu la dispozitie decat copilul singur. Probabil ca se vor „complimenta' reciproc cu pumni si picioare. Paradoxal, acesta este inceputul unei relatii cu totul speciale care se va pastra pentru toata viata.

Cat de mare este copilasul tau?
In lungime, are cam 37 cm, iar in greutate, 1250 g.

Ce face mama
Ai mai pus o jumatate de kilogram de saptamana trecuta? E in ordine.
Uterul tau a juns la 8-10 cm mai sus de ombilic. Cat mai poate sa urce? Putin. La un moment dat, o sa si coboare.

S-ar putea sa ai probleme cu constipatia. Nu trebuie deloc neglijate. In eforturile unei defecatii dificile, ai putea sa-ti provoci ruperea apei sau contractii premature. De asemenea, constipatia este, cel mai adesea, responsabila pentru producerea hemoroizilor.

Dar NU lua laxative! Nici macar din cele naturiste, nici macar ceaiuri laxative. Pentru ca iarasi se creeaza pericolul unor contractii premature.

Cauta sa rezolvi totul prin miscare si dieta. Ar fi minunat daca ai putea inota. Chiar daca da, chiar daca nu, este foarte important mersul pe jos. Acum si toata viata.

Da, trebuie sa te odihnesti bine, dar asta intre perioade active, nu non stop. Sedentarismul duce la crestere excesiva in greutate, la slabirea conditiei fizice a muschilor si diminuarea capacitatii respiratorii. Adica la o nastere mai grea. In plus, ajuta si la digestie si poate micsora impactul constipatiei.

Regulile alimentare le stii deja: lichide multe si fibre.

Daca iei cumva un supliment de fier, s-ar putea sa fi gasit vinovatul: are, ca efect secundar, constipatia. (Nu lua nimic, chiar prescris de medic, inainte de a citi atent prospectul.) Elimina-l pentru doua-trei zile si vezi daca e mai bine. Procura fierul din alimentatie. Nu te poti astepta la o imbunatatire imediata, pentru ca el se afla, deja, in intestine.

Si mai este o metoda „din batrani', recomandata acum si de medici: prunele. Dar nu exagera. Cateva prune mancate intre mese. (Fructele trebuie mancate intotdeauna singure). Daca nu este sezonul prunelor, poti gasi in piata sau la supermarket prune uscate. Ai grija cu ele, ca sunt chiar foarte eficiente! Mananci doua-trei si astepti cateva ore sa vezi ce se intampla.

Ce trebuie sa faca mama
Este timpul pentru al cincilea examen medical obligatoriu. De acum si pana la capat, medicul te va supraveghea mai amanuntit si s-ar putea sa vrea sa te vada mai des, chiar daca tu nu simti nevoia.

Iti va controla greutatea si presiunea sangelui, va face masuratori si va verifica mereu starea colului uterin. Toate acestea, pentru a sti daca micutul creste cum trebuie, daca tu esti OK si daca sarcina „rezista' pana la termen.

Medicul va solicita niste teste pe care le-ai mai facut si alta data, in special analiza urinei pentru a fi sigur ca nu exista vreo infectie sau zahar in urina.

Pune orice intrebare daca simti nevoia. Nu exista intrebare prosteasca. Dimpotriva, curiozitatea este un semn de inteligenta. Medicului ii va face placere sa-ti raspunda.

Ca sa-ti fie mai usor:
Ajuta-ti digestia, ajuta-ti circulatia.

Nu uita sa te hranesti inteligent: nu atat mult cat consistent. Vitamine, fier, fibre. Adica, fructe, legume proaspete si din cele cu frunze verzi, cereale, carne usoara si bine gatita, lactate, oua – unul la doua-trei zile – si tot ce-ti mai indica medicul.

Hidrateaza-te! Chiar daca apa multa si ceaiuarile te trimit des la baie. Asta e de bine! Inseamna ca rinichii tai functioneaza corect.

Odihneste-te de cate ori poti. Tine picioarele ridicate pe ceva. Daca ai dificultati cu somnul, incearca sa dormi peste zi intr-un sezlong.

Ce poate sa faca tata
Informeaza-te si pregateste-te odata cu mama. Nici intr-un caz nu trebuie sa-ti pierzi capul in ziua cea mare. Daca simti nevoia de suport moral si daca mama accepta, poti apela la mama ta, la mama soacra sau la o sora care are experienta unei nasteri. Dar ele nu trebuie sa te inlocuiasca cu totul. Locul tau este special.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani