Saptamana 3 de sarcina

In saptamana 3 de sarcina are loc ceea ce astepti cu atata nerabdare. Iata cum se intampla minunea si la ce trebuie sa fii atenta:

Ce face copilul in saptamana 3 de sarcina

In saptamana 3 de sarcina, un spermatozoid va penetra ovulul. Nu mai multi, pentru ca ovulul sufera niste modificari care nu mai permit unui al doilea spermatozoid sa-l penetreze.

Ovulul si spermatozoidul nu pot fi vazuti decat la microscop. Un ovul are diametrul de aproximativ 11-16 miimi de milimetru (110-160 microni), iar spermatozoidul are o lungime de aproximativ sase sutimi de milimetru (55-65 microni).

In interiorul ovulului, cromozomii proveniti de la tata impreuna cu cei proveniti de la mama alcatuiesc o combinatie noua, unica, generand profilul genetic al copilului.

In cazul sarcinii multiple:

Daca doua (sau mai multe) ovule sunt eliberate de acelasi ovar sau fiecare ovar elibereaza cate unul si fiecare ou este fecundat de cate un spermatozoid, vor fi conceputi gemeni bivitelini care pot sa semene mai mult sau mai putin – intocmai fratilor din sarcini diferite – , pot avea sau nu acelasi sex. Aceasta este sarcina dizigota (trizigota etc.) sau pluriovulara.

Acest fenomen se petrece frecvent in cazul fertilizarii asistate, atunci cand, pentru a creste sansele de reusita, in uter sunt implantate mai multe ovule fertilizate.

Doar aproximativ o treime dintre sarcinile multiple se produc in acest fel. La nivel general, 3 din 1000 de sarcini sunt pluriovulare.

Daca, insa, un singur ovul fecundat se divide ulterior in doua – sau in mai multe – vor fi frati univitelini, aparent identici si de acelasi sex. Aceasta este sarcina monozigota sau monoovulara. Cauzele unei astfel de divizari nu sunt cunoscute.

Odata fertilizat, ovulul incepe sa creasca si sa capete complexitate prin procesul de diviziune celulara. In acelasi timp, el migreaza catre uter. In acest proces, ovulul devine morula si capata aspectul unei mure. Acumuland lichid, devine apoi blastocist.

In aceasta forma, se ataseaza de mucoasa care captuseste uterul, denumit endometru. Calatoria poate dura intre 7 si 10 zile. La capatul ei, se produce implantatia.

O parte din celulele balstocistului vor forma placenta care va produce hormonul beta-HCG a carui prezenta este detectata de testul de sarcina. Cu putin noroc, hormonul poate fi detectat in urina chiar din a 15-a zi de sarcina.
Totodata, acest hormon va inhiba pe timpul sarcina functiile ovarelor, oprindu-le de a mai elibera ovule.

Tot in acesta saptamana incepe sa se acumuleze lichidul amniotic si se initiaza formarea tubului neural si a tractului gastrointestinal.

Produsul de conceptie este, inca, foarte mic, mai curand o aglomeratie – deloc intamplatoare – de celule avand un diametru de 0,1 – 0,2 mm.

Ce face mama in saptamana 3 de sarcina

La sfarsitul acestei saptamani – in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile – va fi momentul in care vei concepe: un spermatozoid va penetra ovulul ajuns in trompa uterina.

Sarcina mutipla pluriovulara se va produce prin fecundarea celor doua sau mai multe ovule disponibile.

In acest moment, chiar daca nu o stii sigur si nu simti nimic specific, esti, in sfarsit, insarcinata.

Dupa fecundare, ovulul parcurge in patru zile drumul catre uter. Odata ajuns acolo, el se ataseaza de mucoasa uterina. Procesul se numeste nidatie sau implantatie.

In saptamana 3 de sarcina, s-ar putea sa ai o usoara sangerare. Nu te alarma! Este normal, chiar daca nu li se intampla tuturor femeilor sau nu se intampla la fiecare sarcina. De asemenea, este posibil sa ai usoare contractii sau o crestere cantitativa a secretiei vaginale, cu rol de protectie a uterului impotriva infectiilor.

In aproximativ 2% din cazuri, implantatia se produce in afara uterului, cel mai fracvent, in trompa uterina. Avem de-a face cu o sarcina ectopica sau extrauterina.

O asemenea sarcina nu are sanse de dezvoltare normala. In plus, crescand, poate produce ruperea trompei uterine urmata de hemoragie masiva, punand astfel in pericol viata mamei. Este cu atat mai importanta prezentarea timpurie la consultatie.

Sarcina ectopica poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand riscul aparitiei in viitor a unei noi sarcini extrauterine.

De aceea, in cazul diagnosticarii unei sarcini extrauterine, daca nu a intervenit avortul spontan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal.

Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini ectopice este existenta unei trompe uterine anormale, in urma unei infectii pelvine, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau datorita existentei endometriozei (prezenta de mucoasa uterina in afara uterului).

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 3 de sarcina

Continua cu suplimentul de acid folic.
Adauga suplimente de proteine, calciu si fier. Le poti obtine direct din alimentatie consumand mai multe lactate, oua, verdeturi si legume. Medicul te va sfatui in toate.

Nici vorba nu poate fi sa fumezi sau sa consumi alcool. N-ar fi rau sa renunti si la cafea. Orice medicament trebuie sa fie mai intai supus aprobarii medicului.

Ce poate sa faca tata in saptamana 3 de sarcina

Se poate sa fii nelinistit, chiar sa te temi de ceea ce urmeaza, chiar daca v-ati dorit-o si ati planificat-o impreuna. Este normal, dar nu lasa ca nelinistea sa se amplifice.

Daca nu discutati deschis inca de la inceput, este posibil sa dezvoltati independent spaime, indoieli si frustrari. Or, nu este niciun motiv pentru asa ceva. Calitatea de tata incununeaza statutul social al unui barbat.

Desi esti doar in sapatamana 3 de sarcina, organismul tau incepe un proces de mari schimbari, ceea ce este, fizic si psihic, foarte solicitant. Nu uita sa te odihnesti si sa te hranesti cum trebuie. Relaxeaza-te psihic si invata sa-ti savurezi minunata conditie de viitoare mama!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani