Saptamana 32

Ce face micutul?
Copilul este din ce in ce mai frumos, pe masura ce utimele detalii se pun la punct.

Are gene si sprancene, are unghii la maini si la picioare, acumuleaza grasimea care face pielea sa se intinda, iar puful numit lanugo aproape s-a dus.

Oasele continua sa se calfice, dar sunt, inca, fragile. Cutia craniana va ramane partial deschisa pana in jurul varstei de un an, pentru ca, in continuare, creierul are nevoie de libertate pentru a se dezvolta.

In plus, cutia craniana trebuie sa aiba oarecare mobilitate pentru trecerea prin canalul strimt al nasterii.

In cazul sarcinii multiple:
Micutii se afla in acelasi stadiu de dezvoltare ca si in cazul unei sarcini simple. Doar ca ei sunt putin mai micuti decat copiii singuri si putin mai inghesuiti.

Cat de mare este copilasul tau? Poate sa aiba 40 – 42 cm si in jur de 1300 – 1500 g.

Ce face mama?
Iei in greutate 400 – 500 g pe saptamana.
Ai, deja, un volum de sange cu 40% – 50% mai mare decat la inceputul sarcinii.

Surplusul este util pentru transportul de oxigen si substante hranitoare catre copil, la eliminarea toxinelor venite dinspre el si, totodata, va constiui o rezerva utila pentru ceea ce vei pierde la nastere.

In cazul sarcinii multiple:
Totul este mai mare, totul este mai intens. Arati ca la o sarcina simpla in saptamana a 40-a. Presiunea din zona pelviana, intinderea ligamentelor si contractiile Braxton Hicks sunt mai puternice.

Totusi, nu proportional cu numarul de copilasi pe care ii porti!

Ce trebuie as faca mama?
Daca medicul nu a stabilit un program de consultatii mai frecvente, este timpul, acum sau in urmatoarele trei saptamani, pentru un al saselea examen obligatoriu.

Obiectivele sunt similare cu cele din lunile precedente, dar cu o mai mare orientare spre procesul nasterii. Ti se vor masura greutatea si tensiunea arteriala.

Medicul va examina conformatia bazinului pentru a se asigura ca este normala si va permite trecerea copilului prin spatiul dintre oasele sale.

Inaltimea uterului va da prima informatie despre cresterea copilului. Sunt verificate ritmul cardiac, pozitia, vitalitatea si miscarile copilului, cantitatea de lichid amniotic.

Examinarea va fi completata de o ecografie care va pune in evidenta cresterea copilului, pozitia, miscarile, organele si functionarea lor, viteza sangelui prin cordonul ombilical si la nivelul creierului.

Ca sa-ti fie mai usor:
Daca acele contractii Braxton Hicks te nelinistesc, incearca, mai intai, cateva remedii.
Schimba-ti pozitia. Daca ai stat intinsa, ridica-te si plimba-te putin. Daca ai stat in picioare, asaza-te.

Fa o baie calda, relaxanta.
Bea apa sau un ceai, pentru ca deseori contractiile sunt un semn de deshidratare.

Daca nici asa contractiile nu scad in intensitate sau daca, dimpotriva, se intensifica sau devin dureroase, ia legatura cu medicul

Ce poate faca tata?
Daca, prin natura ocupatiei tale, calatoresti mult, incearca, cel putin, sa nu te indepartezi foarte mult de casa.

Daca lucrezi pe baza de proiect, incearca sa fii putin inaintea graficului, ca sa-ti permiti o zi sau doua de intrerupere.

Daca exista posibilitatea, incearca sa aranjezi lucrurile in asa fel incat, dupa nastere si dupa concediul tau legal (de 5 sau 15 zile lucratoare), sa poti lucra o vreme acasa.

Text: Mihaela Serea; Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani