Saptamana 4 de sarcina

In saptamana 4 de sarcina, embrionul este deja format, cu toate cele trei straturi ale sale: ectodermul, mezodermul si endodermul. Dacă este voinic, copilul tău ar putea avea chiar 1 mm in aceasta saptamana. Iata ce trebuie sa mai stii despre saptamana 4 de sarcina:

Ce face embrionul in saptamana 4 de sarcina

In aceasta perioada se detaseaza amnionul, membrana in interiorul careia se va acumula lichidul amniotic care va inconjura si va proteja copilul.

Tot acum se formeaza sacul vitelin, numit si sacul Yolk, care va asigura, pentru inceput, hranirea embrionului. De fapt, acesta va fi inglobat in embrion, stand la baza tubului sau digestiv.

In acest stadiu, embrionul prezinta trei straturi: ectodermul, mezodermul si endodermul.

Ectodermul se va transforma in sistem nervos, piele, par, unghii, glande mamare si sudoripare precum si muguri dentari.

Mezodermul sta la baza inimii, a sistemului vascular, a celui uro-genital, a muschilor si a tesuturilor conjunctive.
Din endoderm se vor dezvolta plamanii, mucoasele gastrointestinale, ficatul, pancreasul si glanda tiroida.

Dar toate acestea se vor intampla in timp. Mainile si picioarele nu se pot distinge dar formarea lor a inceput.

Cat de mare este copilul tau? Pai… bine, uite, un copil voinic, la varsta lui, ar putea sa aiba chiar 1 mm!

Ce face mama in saptamana 4 de sarcina

S-ar putea sa prezinti, deja, primele simptome de sarcina: sensibilitate a sanilor, dureri de cap si de spate, poate si putina greata matinala. Este important sa stii ca multe dintre aceste simptome sunt similare cu cele premenstruale. Dar cel mai comun si mai evident simptom este absenta menstruatiei, mai ales daca, in mod normal, ai un ciclu menstrual „ceas'. Ca sa nu-ti mai faci o mie de calcule si o mie de ganduri, cumpara-ti imediat un test de sarcina!

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 4 de sarcina

Iti amintesti de hormonul beta-HCG? Este cel care va colora testul de sarcina. Daca testul este pozitiv, poti sa-ti faci prima programare la medicul obstetrician. Bine ar fi, in orice caz, sa nu amani aceasta intalnire dincolo de saptamana a 8-a.

Daca testul este negativ, inca nu inseamna nimic clar. Poate ca amicul beta-HCG lipseste, sau poate ca este intr-o concentratie inca prea mica, ceea ce este normal in aceasta saptamana de sarcina. In unele cazuri, testul nu indica nimic decat dupa 2-3 saptamani de intarziere a menstruatiei.

Fie repeti testul peste cateva zile, fie menstruatia a intarziat din alte cauze si atunci nu-i nicio nenorocire, proiectul se amana cu o luna. Doar daca eforturile de a concepe un copil nu au dat rezultate timp de un an, sau daca ai peste 35 de ani este cazul sa soliciti ceva investigatii in privinta fertilitatii.
Daca testul este pozitiv, sa mergem mai departe…

Ca sa-ti fie mai usor:
Continua exercitiile fizice, nu uita de acidul folic, de vitamine, calciu si fier.

Ce poate sa faca tatal in saptamana 4 de sarcina

Viitoarea mama te neglijeaza? Sau, dimpotriva, se agata de tine ca vita-de-vie? Oricum ar fi, este normal. Trece printr-o perioada emotionala deosebita.
Nu uitati sa comunicati tot timpul. Nimic nu este lipsit de importanta pe tema aceasta.

Daca veti cadea de acord, puteti impartasi vestile bune prietenilor care, cu siguranta, se vor bucura pentru voi, va vor incuraja si va vor impartasi din experienta lor.
Daca sunteti la primul copil, veti simti ca ati intrat intr-o noua comunitate: cea a parintilor.

Daca mama merge la intalnirea cu medicul obtetrician, ar fi bine s-o insotesti. Nu rata momentul in care totul va deveni oficial.

In saptamana 4 de sarcina s-ar putea să prezinţi, deja, primele simptome de sarcină: sensibilitate a sanilor, dureri de cap si de spate, poate si putina greata matinala. Ca sa nu stai ca pe ace, cumpara-ti un test de sarcina.
Nu uita de exercitiile fizice, de acidul folic, de vitamine, calciu si fier.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani