Saptamana 40

Da, in momentul in care contractia „ataca', tu trebuie sa faci un efort ca la defecatie, ca sa ajuti la expulzarea fatului. Iata de ce ar fi bine ca acest moment sa nu te gasesca anesteziata.

Daca tu nu poti depune acest efort, trecerea micutului prin canalul nasterii se poate prelungi si atunci s-ar putea apela la forceps, ceea ce este mai bine de evitat. Ti se pare ca nu merge, ca dureaza prea mult? Daca nu vezi pe nimeni ingrijorat, nu te ingrijora nici tu.

Daca in prima faza copilul se afla asezat pe o parte, in timpul celei de a doua faze, el se rasuceste cu fata spre spatele mamei, pentru ca aceasta este orientarea care-i ii asigura cea mai usoara trecere a capului printre oasele pelvisului.

Apoi capul inainteaza prin vaginul dilatat si el, pana afara. In momentul in care capul este aproape iesit, medicul sau moasa vor ajuta umerii copilului sa se pozitioneze corespunzator si sa treaca si ei prin canal. Te intrebi unde mai are loc si mana medicului? Are loc si nici n-ai s-o simti.

Unii medici, pentru a preveni ruperea partii inferioare a vaginului, obisnuiesc sa practice o mica incizie numita epiziotemie, care va fi cusuta cu fire ce se vor resorbi in cateva zile, odata cu vindecarea tesutului.

Daca ginecologul tau procedeaza asa, nu inseamna ca ceva este in neregula. Inainte de incizie, iti va face o anestezie locala, dar, oricum, nu prea o sa mai bagi de seama ce se intampla acolo.

Asadar, s-ar putea ca copilull tau sa ti se infatiseze mai intai cu spatele, apoi o sa asisti la aspirarea cailor sale respiratorii si, in sfarsit, la primul tipat care vesteste prima respiratie.

Aspectul lui n-o sa fie din prima clipa cel la care te-ai gandit. Corpul unui nou-nascut va fi plin de sange, pielea mai degraba vanata. Dar dupa ce va respira si dupa o scurta toaleta, lucrurile se vor schimba.

Intre timp, se desfasoara a treia etapa a nasterii, eliminarea placentei si a membranelor ramase dupa ce copilul a parasit uterul. In decurs de aproximativ 20 de minute, uterul continua sa se contracte, dar mult mai slab, iar moasa te va ajuta, apasand usor si impingind inspre iesire.

S-ar putea ca acesta parte sa-ti scape complet, pentru ca atentia ta va fi monopolizata definitiv de noul-nascut.

Nasterea este extenuanta, nimeni nu neaga! Dupa incheierea travaliului, probabil ca vei tremura, dar nu te speria, este normal.

Ce trebuie sa faca mama
Sa fie intr-un ceas bun, sa fiti cu totii sanatosi si fericiti! De aici incolo, incepe alta poveste!

Ce poate sa faca tata in saptamana 40 de sarcina

Ei, tati, cum e? Ai filmat, ai inregistrat, ai fotografiat?
Acum lasa-i pe cei doi eroi sa se odihneasca si du-te la muuult asteptata bauta cu prietenii!

Si nu uita ca, in fiecare an la aceasta data, sa-i sarbatoresti deopotriva pe cel care a venit pe lume si pe cea care l-a adus!

Text: Mihaela Serea; Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani