În sarcină: ce să nu lipsească din meniul tău

Când ești însărcinată, mănânci pentru doi. Nu cantitatea este importantă, căci abia din trimestrul al doilea de sarcină ai nevoie de 300 de calorii în plus, pentru a susține dezvoltarea bebelușului, ci calitatea hranei pe care o consumi contează. Uite câteva alimente pe care este bine să le introduci în meniul tău de sarcină.

Uleiul de măsline presat la rece și uleiul de rapită – sursă de acizi grași esențiali Omega-3, foarte importanți în funcționarea celulelor și pentru dezvoltarea creierului și văzului viitorulului bebeluș.

Ouăle – o importantă sursă proteine (esențiale pentru creșterea la propriu a fătului), ouăle conțin și colină, omega-3, zinc și luteină.Atenție însă la sursa de proveniență a ouălor, pentru a preveni contaminarea cu Salmonella.

Semințe de dovleac și de floarea soarelului – crude, aceste semnințe sunt bogate în acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, dar și în magneziu, vitaminele A, B, D, E și K, calciu, fier, potasiu și zinc.

Iaurt – conține calciu și foarte multe proteine, care contribuie la dezvoltarea oaselor și creșterea fătului.

Ai grijă la acidul folic!

Cereale intergrale – bogate în fibre și vitamine din grupul B, care eliberează încet carbohidrații, conferind mai multă energie organismului. Cereale reprezintă și o sursp importantă acid folic și fier. Acidul folic trebuie administrat zilnic în sarcină, pentru a preîntâmpina apariţia defectelor tubului neural, defecte la naştere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a măduvei spinării. Între 4000 și 6000 de UI (unități internaționale) de vitamina D sunt necesare pe toată durata sarcinii și atunci când alăptezi. Încă înainte de a rămâne însărcinată ai nevoie de 400 micrograme de acid folic.

Dovleac și cartofi dulci – legume bogate în calciu, vitamina C, vitamina A și meniu sarcinabetacaroten. Vitamina A este  esențială în sarcină, pentru buna dezvoltare a celulelor, a oaselor, pielii, ochilor și dinților bebelușului, dar și pentru buna funcționare a sistemului imunitar al viitoarei mămici. Un nivel insuficient de vitamina A poate determina nașterea prematură

Broccoli – bogat în acid folic, calciu și magneziu, care sunt esențiale pentru buna dezvoltare a oaselor.

Prune și caise uscate – o gustare delicioasă, care furnizează cantități importante de fier, acid folic, potasiu, calciu și magneziu și te ajută să previi constipația, o problemă în sarcină.

Banane – sursă de potasiu, ajută la reglarea nivelului de fluide din corp. Menținerea echilibrului hidric este foarte importantă în sarcină, când trebuie să consumi mai multe lichide decât de obicei, pentru că volmul de sânge se mărește (ca să poată susțină dezvoltarea placentei și să poată transporta spre bebeluș nutrienții de care acesta are nevoie).

Fructe de pădure– bogate în vitamina C și antioxidanți, ajută la fixarea fierului în organism și protejează organismul de răceli și infecții, periculoase în sarcină.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie