Sarcina ta: fa-ti analizele

Alte teste: cand le fac?
Triplul test este o analiza de sange care se efectueaza intre saptamanile a 15-a si a 18-a. Testeaza anomaliile genetice, cum ar fi defectele de tub neural ori sindromul Down. Cel mai bine este ca dimineata sa te duci sa iti iei sange si, in aceeasi zi, sa-ti faci o ecografie. Rezultatele de la triplul test si de la ecografie se coreleaza. Aceasta este si cea de-a doua imagine a copilului. Cost: 120-150 lei triplu test, plus ecografia (intre 80 si 200 lei).

Cat te costa analizele de baza
1. Analizele generale de sange din primul trimestru pot costa, daca le platesti din buzunarul propriu, intre 150 si 250 lei. Vei primi cateva pagini cu rezultatele. E bine sa le pui intr-un dosar. Peste ele, o sa se uite toti medicii la care apelezi.
2. Serologia hepatitelor B+C (HBsAg+HCV), serologia sifilisului+anticorpii (RBW+TPHA) si HIV te vor costa intre 100 si150 lei. Din fericire, nu dureaza foarte mult pana afli rezultatele. E de preferat ca si parterenul tau sa isi faca aceste teste in acelasi timp cu tine.

3. Fiecare determinare de anticorpi la zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), citomegalovirus, rubeola, in cabinetele private, costa intre 90 si 120 lei. Si cu ele ai incheiat cu succes dosarul din primul trimestru de sarcina. Urmeaza alte… provocari!
4. Informeaza-te! Pe tot parcursul celor noua luni, ai multe intrebari la care nu gasesti raspunsul numai in cabinetul medicului. Ai la dispozitie o multime de carti care te pregatesc pentru viitorul tau rol de mamica.

Simptome pe care nu trebuie sa le ignori:
1. Dureri de cap – unele femei se plang de dureri de cap mai dese decat inainte de sarcina. Durerile de cap nu trebuie ignorate, pentru ca pot indica declansarea pre-eclampsiei. Daca durerea persista mai mult de doua ore la aceeasi intensitate, consulta imediat medicul.
2. Edemele – sunt, si ele, comune in timpul sarcinii si sunt cauzate de retentia de lichide, dar, daca te trezesti deja cu degetele umflate, nu e un semn bun. Daca exista si alte simptome, ca dureri de cap sau de abdomnen, suna-ti doctorul, de urgenta.

3. Mancarimi ale pielii – pot fi cauzate de schimbarile hormonale. Gravidele se plang ca pielea li se deshidrateaza. Senzatia de mancarime poate fi insa un semn al unei afectiuni a ficatului, care poate surveni in ultimele zece saptamani de sarcina.
4. Sangerarile – de orice fel trebuie tinute sub observatie. Pot aparea uneori, in primele trei luni de sarcina, in perioada in care ar fi trebuit sa-ti vina ciclul. Dar pot fi semnul unei infectii vaginale. Sau mai rau… al unei pierderi de sarcina. Verifica daca ai motive de ingrijorare.

Pe intreg parcursul sarcinii ti se va monitoriza greutatea. La sfarsitul lunii a noua ar trebui sa ai doar 10-13 kg in plus.

Bebelus virtual
A treia ecografie, cea morfofetala, se face intre saptamana a 18-a si 24-a, cand fatul este complet format. Pot fi diagnosticate toate anomaliile majore. Prin aceasta ecografie se poate aprecia si cresterea fatului. Si acum afli, cu certitudine, si sexul acestuia. Este cea mai minutioasa ecografie din sarcina si e vizualizata fiecare particica din fat. Daca iti faci o ecografie 3D, imaginile sunt spectaculoase. Cost: intre 250 si 350 lei. Pe ultima suta de metri Ultima perioada incepe tot cu poze, de preferinta cele 3D. Cu alte cuvinte, mai mergi la o ecografie. Malformatiile fetale pot sa apara, din pacate, si in acest ultim trimestru. Mai faci niste imagini in jurul varstei de 30-32 de saptamani. Cost: intre 150 si 240 lei.

In strainatate si in unele clinici private de la noi, se mai face cu aproximativ o luna inainte de nastere un asa-numit test fara stres, care permite evaluarea activitatii inimii bebelusului. In timpul testului, viitoarea mama sta linistita 20 de minute, timp in care o banda prevazuta cu senzori este infasurata in jurul abdomenului. Testul este neinvaziv, atat pentru mama, cat si pentru copil. In cazurile in care mama prezinta risc ridicat, se mai poate efectua un test care masoara bataile inimii copilului in momentul contractiilor. Atunci fluxul de sange din placenta descreste si trebuie verificat daca bebelsul are suficiente resurse pentru contractiile din timpul nasterii. Inainte de marele moment, se mai face o analiza de secretie vaginala si… au trecut noua luni de teste. Calculele le faci tu. Indiferent cat de mare ti se pare suma finala, merita! Gandeste-te ca vei naste un bebelus sanatos si frumos. Acum nu-ti mai ramane decat sa-l astepti linistita pe micut!

Text: Viorel Oprea, Foto: Sebastian Enache.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Teste in sarcina