Scrisoarea unei mame către fiica ei, despre divorț

Divorțul dintre părinți este poate cel mai dificil lucru pentru un copil. Micuții nu pot să înțeleagă de ce mami și cu tati nu mai locuiesc împreună și de ce ei nu au o familie ca toți ceillalți pe care îi văd.

Este foarte greu să îi explici unui copil de ce divorțul a fost cea mai soluție pentru mama și tatăl lui și, din păcate, de multe ori au tendința să se învinovățească. Mama unei fetițe de patru ani a decis să-i scrie o scrisoare copilei ei, tocmai despre divorț, pe care micuța să o citească atunci când va mai crește și va putea înțelege.

'Draga mea fiică,

Într-o săptămână vei împlini patru ani. Viața ta acum este plină de minuni și distracție. Iubești prințesele, basmele, desenele animate, îți place să desenezi, să cânți, să dansezi. Îți place ciocolata, îți plac cărțile. Îmi spui părerea ta despre toate, dar cu toate astea, din când în când, vrei să te car în brațe și vrei să mai dormi cu mine în pat.

Cu toate astea, te confrunți cu cea mai mare dilemă a vieții tale de până acum: de ce nu mai locuiește tati cu noi? Ești suficient de mare să știi că tati a locuit cu noi și eram noi trei, o mică familie. Ești încă prea mică să-ți amintești acea cu exactitate și asta pe mine mă liniștește. S-ar putea spune că pozele de familie au rămas doar poze, dar totuși nu este chiar așa. Încă interacționăm toți trei destul de mult, chiar dacă nu mai locuim în aceeași casă.

Decizia de a divorța a fost extrem de grea și ne-a frânt inima și mie și tatălui tău. Am încercat foarte mult dar nu am reușit. Stresul financiar și faptul că am ajuns să nu ne mai cunoaștem și-au spus cuvântul. Am stat nopți întregi pe scaunele din bucătărie amândoi pentru a hotărî care dintre noi și cele zile vom petrece cu tine.

Am știut că indiferent cum, o parte din tine își va dori întotdeauna ca noi doi să fim din nou împreună și am mai știut că oricât de mult ne-am fi dorit nu mai puteam face asta pentru tine. Și nu e nicio mamă și niciun tată cărora să le placă ideea că nu pot îndeplini cea mai mare dorință a copilului lor. Anul acela în care am divorțat și tu ai împlinit trei ani ți-a răpit o parte din credința în basme și povești cu sfârșit fericit. S-a întâmplat asta mult prea devreme. Divorțul a fost însă singura soluție pentru noi, dar ne dorim foarte mult să fim amândoi alături de tine pentru că știm că te-am făcut să suferi. Din păcate, lucrul cel mai bun de făcut nu e cel mai ușor și nici cel mai frumos.

Când te vei uita la imaginile cu noi de la nuntă, nu-ți vei mai aminti cine sunt oamenii aceia din imagini. Vor fi ca niște extratereștri pentru tine, dar să știi că eram fericiți. Probabil nu vei înțelege cum am ajuns din acel punct până divorț decât atunci când vei adult și nici eu , nici tatăl tău nu te putem ajuta cu asta. Mi-aș dori să-ți dau cea mai sinceră și ușoară explicație, dar e vorba de o mulțime de lucruri adunate. Dar să știi că, în inima mea, va exista mereu dragoste pentru tatăl tău. Este un tată minunat, care își dorește din toată inima să fii fericită. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne înțelege atunci când este vorba despre tine și despre dorințele tale, chiar dacă ne mai ciondănim pe tema asta. Și vreau să știi că nu a existat bucurie mai mare în viața niciunuia dintre noi decât să te aducem pe tine pe lume.

S-ar putea la un moment dat să-ți treacă prin cap că am ajuns la divorț din cauza ta. Este un lucru la care copiii se gândesc de multe ori. Vreau să-ți spun clar că nu este deloc așa și asta vreau să-ți intre bine în cap. Divorțul nostru nu are abdolut nicio legătură cu tine. Nici dacă ai fi putut să fii o zână și să sufli praf magic peste noi, relația mea cu tatăl tău nu ar mai fi mers. Divorțul nu are nicio legătură cu tine, ci numai cu noi doi. Tu ești copilul nostru minunat. Are legătură cu faptul că nu mai eram deloc compatibili. Nici dacă țipai toată ziulica, în fiecare zi, dărâmai casa cu susul în jos, dacă ne-ai lovit până ne-ai fi învinețit, vreau să știi că nici măcar atunci divorțul nu ar fi fost vina ta.

Cum tu iubești atât de mult poveștile cu zâne, știi că prințul este cel care salează prințesa și o scoate din supărare. Când vei crește mai mare vei ști că nu ești o femeie care se vrea salvată și nici nu vei fi. Nimeni în afară de tine nu vei vrea să te salveze. Până atunci, te rog să crezi în continuare în finaluri fericite și în fericiți până la adânci bătrâneți. Visează în continuare că poți să zbori, visează la unicorni, săruturi magice, și troli vorbitori. Este foarte bine să visezi. Visează în continuare, micuța mea!

Niciodată, dar niciodată să nu-ți cauți fericirea într-o persoană. Caut-o în tine! Când l-am cunoscut pe tatăl tău, nu mă consideram o persoană demnă de fericire. Iubirea și fericirea erau pentru alții, nu petru mine. Și atunci când el m-a ales, am simțit că el era mai bun decât mine. Mi-am zis că sunt norocoasă pentru că cinevaa decis să mă iubească, asta mi se părea mai posibil decât ca eu să fi meritat să fiu iubită. M-am simțit ca Cenusăreasa atunci când l-am văzut pe tatăl tău, un soi de prinț fermecat. Mi-am imaginat că trebuie să fiu reparată și nicidecum că era tocmai bună așa cum eram. Pe tine te rog să fii convinsă că ești o ființă minunată. Nimeni nu poate să-ți spună vreodată că nu ești demnă sau că nu meriți ceva. Singura persoană care stabilește standardele în ceea ce te privește pe tine ești tu.

Și când va veni vorba să găsești fericirea, nu te baza pe altcineva să-ți facă viața mai fericită. Asta este treaba ta. Construiește-ți o viață care să te facă fericită, iar atunci când vei simți că ți-ai găsit jumătatea nu vei face altceva decât să mai adaugi o pată de culoare și de bucurie lumii tale. Invită acea persoană în viața ta fericită, dar ține minte un lucru: mereu îi vei putea anula invitația. Oamenii nu trebuie să rămână în viața ta pentru totdeauna, dacă nu simți că sunt buni pentru tine. Ai grijă de inima și crede în tine. Și dacă aceia de care te vei înconjura nu-ți împărtășesc viziunele, înconjoară-te de alții.

Eu deja știu încă de pe acum că ești o femeie puternică. Ești singura micuță de 2 ani pe care eu am văzut-o să-i zică unui adult de 40 de ani să-și aștepte rândul. Nu îți este frică de nimeni. Au fost momente în care m-am gândit că poate ar fi drăguț să fii un pic mai sensibilă, ca mine. Apoi mi-am dat seama că greșesc. Ești perfectă exact așa cum ești. Nu trebuie să te îndoiești de ceea ce crezi, chiar dacă persoanele din jurul tău vor asta. Poate bărbaților le va fi frică de asta. Foarte rău pentru ei. Niciodată nu încerca să fii altcineva decât ești doar pentru a fi cuiva pe plac. Tu ești așa cum ești și noi așa te iubim.

Fetița mea, probabil că în sufletul tău îți vei dori ca eu și tatăl tău să mai fim din nou împreună, dar îți spun, bucură-te că nu mai suntem. Părinții tăi sunt mai fericiți separați. Și pentru tine crede-mă că este mai bine așa, decât să trăiești cu doi părinți ale cărora vieți ar fi mizerabile. Te vei gândi adesea că nu e deloc ușor să ai două case, dar îți promitem că deși astăzi asta nu e ceea ce tu ai numi sfârșit fericit, peste ceva vreme, va fi. Poate mă mai vezi plângând câteodată, chiar dacă încerc să mă feresc. Să știi că e ok să plângi și să suferi, dar întotdeauna să te ridici mai departe și să nu încetezi niciodată să crezi.

Cu dragoste,

Mama ta perfect de imperfectă.'

Sursa: popsugar.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie