Secretul despre metoda plânsului controlat la copii pe care nimeni nu ți-l spune

Metoda plânsului controlat sau, mai pe românește, să lași copilul să plângă până se liniștește singur, nu este deloc ușor pentru nicio mamă.

Dar multe dintre noi fac acest lucru când sunt disperate, atunci când nimic din ceea ce încearcă pentru a calma copilul nu funcționează, atunci când trebuie să ne întoarcem la muncă împotriva voinței micuțului nostru.

O mămică susține că, deși a fost împotriva metodei plânsului controlat, a ajuns la concluzia că în acest fel, după ce se calmează, micuțul doarme mult mai bine și se bucură de somnul profund, atât de necesar pentru dezvoltarea creierului la vârste fragede.

Am încercat numeroase variante, spune ea. Câteodată ieșeam din cameră și nu mă mai întorceam până dimineață. Asta bineînețeles, dacă nu se trezea în timpul nopții. Alteori stăteam puțin cu el în cameră, încercam să-l liniștesc și mă retrăgeam încet.

Sunt de acord că părerile sunt împărțite cu privire la metoda plânsului controlat, dar de cele mai multe ori cei care se împotrivesc acestei idei sunt cei care nu au încercat această metodă și nici nu s-au informat despre ea. Acestora ar vrea să le spun că micuțul meu plânge și când încerc să-l pun în scaunul auto, dar totuși o fac pentru că este vorba de viața lui. Copiii plâng și când îi lăsăm la creșă sau la grădiniță, dar și asta trebuie să facem. Câteodată plâng și noaptea, la culcare, dar tot trebuie să-i băgăm la somn.

Nu vă gândiți cumva că eu nu-mi alint copiii și nu-i țin în brațe atunci când vor asta. Atunci când se trezesc plângând în mijlocul nopții, alerg într-un suflet la ei să-i liniștesc, pentru că nu este ceva normal. Nu vă imaginați că mă bucur de un somn de zece ore pe noapte. Nici gând! Copiii mei se trezesc la 6 și jumătate dimineața. Dar de când am încercat metoda aceasta, adică să-i las să plângă până se liniștesc singuri , au început să doarmă mai bine, mai mult, iar eu funcționez ca un părinte normal, nu ca unul care nu poate gîndi din cauza somnului.

Nimeni nu mi-a spus acest mic secret în ceea ce educarea somnului copilului. Am adoptat această metodă cu primul meu copil. Dar ca metoda să funcționeze trebuie să fii consecvent.

Consultanții în probleme de somn la copii vor începe întotdeauna cu același sfat: să fii consecvent. De regulă educarea micuților prin metoda plânsului controlat nu durează mai mult de câteva zile, iar rezultatele sunt uimitoare. Eu am fost una dintre mamele care au considerat asta o mare prostie.

Acum cred că însă că plânsul controlat este o metodă pe care trebuie să o repeți ori de câte ori este nevoie. Vei fi nevoită să apelezi la această tehnică și atunci când veți merge în vacanțe, și după vacanțe, când vor face tranziția de la camera părinților la propria cameră, când se vor muta din pătuț în patul mare și tot așa.

Vestea bună e că metoda pânsului controlat nu va mai fi niciodată la fel de grea ca atunci când o folosești pentru educarea somnului. Durata neliniștii copilului va fi mai mică și, pe măsură ce cresc, vei putea discuta cu ei pentru a-ți dea seama ce îi supără mai exact. Chiar și când vor fi măricei vor încerca să obțină de la tine un compromis. Vor dori să doarmă mai degrabă pe jos decât în patul mare sau vor vrea cinci povești înainte de culcare în loc de una singura, doar ca să întârize momentul somnului.

Vei ajunge la un moment dat să-ți dai seama că nu este un capăt de lume dacă micuțul tău mai și plânge. Și eu i-am luat în brațe ca să-i liniștesc, i-am mângâiat și chiar i-am adormit la somn. Dar mi-am dat seama că așa fac o greșeală, pentru că așa se vor împotrivi și mai mult somnului. Pentru mine alternativa în care nici eu, nici copilul nu dormim este mai durerosă decât metoda plânsului controlat prin care învață practic să se liniștească singur.

Sursa: yahoo parenting.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul