Sfarsitul fertilitatii nu este sfarsitul feminitatii

Ce faci daca ai 35 de ani, iti doresti un copil, iar semnele pe care le crezi a fi o sarcina sunt, de fapt, simptomele unei menopauze precoce? Afla care sunt consecintele acestei boli si cum poti sa o tratezi.

Menopauza reprezinta incetarea functiei ovariene. Ea se instaleaza in mod natural in jurul varstei de 50 de ani. Varsta instalarii menopauzei naturale este o constanta genetica a speciei umane, aceeasi din Antichitate si pana astazi. Ceea ce s-a schimbat de-a lungul secolelor este durata de viata a oamenilor. Astfel, s-a ajuns in situatia ca o femeie cu o speranta de viata de 75 de ani sa traiasca o treime din ea in starea de menopauza. Aparitia menopauzei determina o serie de modificari majore ale sistemului cardiovascular si osos, cu consecinte importante asupra sanatatii femeii. Cand se instaleaza la varste tinere, menopauza este un fenomen patologic. Netratata, ea poate constitui, in timp, o amenintare la adresa vietii.

Ce este menopauza precoce
Menopauza este precoce atunci cand se instaleaza inaintea varstei de 45 de ani. Ea este prezenta la aproximativ 5% din populatia feminina a lumii.

Simptome Spre deosebire de menopauza naturala, care este anuntata din timp de un cortegiu de simptome caracteristice perioadei de premenopauza (menstruatii foarte abundente, sangerari intermenstruale, cicluri neregulate), menopauza precoce se instaleaza brusc de cele mai multe ori. Ea este definitiva daca ciclul menstrual a disparut de cel putin 12 luni.

De ce precoce? Mecanismele de aparitie a acestei boli pot fi naturale – tin de mostenirea genetica a femeii, pot fi declansate de alte afectiuni sau induse chirurgical ori medical.

Cauzele menopauzei precoce:
– Mostenire genetica pe linie materna (daca mama sau bunica a suferit de menopauza precoce, fiica sau nepoata va avea aceeasi problema).
– Indusa medical, ca efect al iradierii sau administrarii de citostatice.
– Indusa chirurgical, prin extirparea ovarelor
– Cand exista alte afectiuni grave: tuberculoza, tumori hipofizare, probleme endocrine, stres, anorexie etc.

Modalitati de diagnosticare:
– Evidentierea simptomelor clinice (disparitia menstruatiei, bufeuri)
– Dozarea hormonului foliculostimulent de origine hipofizara (FSH peste 30 unitati). Se realizeaza printr-o analiza a sangelui.
– Ecografie transvaginala ovariana, care poate depista disparitia foliculilor ovarieni.

Consecinte pe termen scurt:
– Aparitia bufeurilor (valuri de caldura, palpitatii)
– Modificari neuropsihice: insomnie, nervozitate, scaderea performantei intelectuale, a abilitatilor cognitive si a memoriei
– Atrofie genitala (uscaciune vaginala)
– Atrofie uretrala (fenomene urinare suparatoare, de la incontinenta pana la mictiuni frecvente noaptea etc.)
– Stare de disconfort general

Consecinte pe termen lung
Pe termen lung, impactul asupra sanatatii este cu atat mai grav, cu cat se produce pe nesimtite. Simptomele enumerate mai sus se atenueaza si dispar intr-un interval de doi-trei ani de la aparitie. In locul lor raman osteoporoza, riscul cardiovascular, procesele de degradare cerebrala (Alzheimer). Acestea sunt perfide, nu au o simptomatologie zgomotoasa, se instaleaza in timp indelungat. Cand apar infarc-tul miocardic, accidentul vascular cerebral, fracturile, durerile osoase, dementa senila este prea tarziu…

In primii cinci ani de menopauza, femeia poate pierde pana la 40% din masa osoasa – ceea ce explica fracturile frecvente si tasarea vertebrala, respectiv scaderea in inaltime. Osteoporoza este unul dintre factorii majori de invaliditate la femei.

De ce este grava?
– Atinge femei aflate la o varsta tanara, care isi doresc copii.
– Consecintele pe termen lung ale acestei boli contribuie efectiv la scurtarea vietii femeii.
– Impactul negativ in plan social si profesional poate avea consecinte majore asupra calitatii vietii.

Tratament
Tratamentul consta in substituirea hormonilor (in principal estrogen), cu preparate obtinute prin sinteza din produsi vegetali sau precursori metabolici (valerianatul de estradiol). La terapia cu estradiol se adauga un progestativ cel putin zece zile pe ciclu – acesta actioneaza contra riscului de aparitie a hiperplaziei si cancerului de endometru. In tratamentul menopauzei precoce sunt indicate preparatele de tip secvential, care imita ciclul hormonal natural.

Cat timp? Aceasta terapie trebuie mentinuta pana la o varsta cat mai apropiata de varsta la care apare in mod normal menopauza naturala. Dupa aceasta varsta, terapia se poate continua cu alte preparate.

Contraindicatiile terapiei de substitutie hormonala
– Predispozitia la tromboze vasculare. Aceasta poate fi diagnosticata cu usurinta si reprezinta o contraindicatie absoluta a terapiei de substitutie (TSH).
– Existenta unui cancer hormonodependent (de endometru sau de san). Exceptie face cancerul de endometru stadiul IB tratat.
– Afectiuni hepatice majore
– Migrena
– Litiaza biliara
– Printre contraindicatiile relative se numara endometrioza sau fibromul uterin si anumite forme de diabet.

Teama de cancer
Desi avantajele terapiei de substitutie sunt evidente, unele femei cu menopauza precoce ezita inca sa apeleze la ea, iar motivul cel mai des invocat pentru aceasta decizie este teama de cancer – in cele mai multe cazuri, nejustificata. Terapia de substitutie hormonala nu determina, singura, aparitia de tumori maligne. Ea poate grabi dezvoltarea unei tumori existente, iar cancerul poate sa evolueze – fara a fi depistat clinic – intr-o perioada de pana la zece ani. Dar TSH este benefica si in acest caz: pacientele aflate sub terapie de substitutie si la care se descopera un cancer de san au sanse de vindecare si de supravietuire mult mai mari decat cele care nu au urmat acest tratament. In plus, TSH permite indirect depistarea precoce a eventualelor tumori maligne, deoarece terapia se face numai sub control periodic ecografic si mamografic.

Terapia de substitutie hormonala reprezinta un factor de protectie fata de cancerul de colon. In menopauza precoce, avantajele terapiei de substitutie hormonala sunt net superioare riscurilor pe care le implica aceasta. Femeia cu o astfel de suferinta este cea care si le asuma, cunoscand in egala masura riscurile bolii. Ea nu mai este nevoita sa accepte fatalitatea acestei afectiuni intrucat medicina moderna ii ofera alternative de tratament. Acestea presupun avantaje si riscuri, iar pacienta trebuie sa fie bine informata, pentru a putea lua, impreuna cu medicul, decizia care ii este cea mai favorabila.

Preparate recomandate in menopauza precoce
– Cyclo Progynova – contine estradiol valerat si un progestativ.
– Climen – cu progestativ antiandrogenic (secvential, cu sangerare menstruala)
– Klimodien – tratament combinat, continuu, cu un progestativ antiandrogenic (impotriva tendintei de masculinizare)
– Femoston (secvential) estradiol cu progestativ asemanator celui natural
– Trisequence – trifazic, estradiol cu progestativ
– O varianta de tratament contine administrarea unui estrogen – oral, transcutanat (plasture – Climara) sau implant – la care se adauga un progestativ eliberat printr-un dispozitiv de tip sterilet (Mirena).

In Occident, menopauza – fie ea precoce sau nu – a incetat de multa vreme sa mai fie un subiect tabu. Femeile vorbesc cu usurinta despre experienta lor si felul in care si-au invins suferinta. Intr-o revista straina de mare tiraj, modelul american Carre Otis (fosta sotie a actorului Mickey Rourke) marturiseste cum, dupa o adolescenta aventuroasa si o tinerete marcata de consumul de droguri si de stres, a ajuns la menopauza la 32 de ani. La noi, femeile cu menopauza precoce sunt extrem de reticente in a-si impartasi suferinta.

Lidia are 33 de ani si, de un an, nu mai are menstruatie. Initial, medicul a crezut ca este vorba despre o tumoare hipofizara, dar, din fericire, investigatiile au demonstrat ca nu are cancer. Are, in schimb, o menopauza precoce de origine genetica: mama ei a avut o menopauza instalata la varsta de 35 de ani, bunica – la 34 de ani. Desi Lidia are doi copii si cunostea detaliul familial, aflarea diagnosticului i-a provocat un soc teribil. A inceput terapia de substitutie cu un preparat care imita ciclul natural si care o ajuta sa-si pastreze functiile normale ale organismului. Desi o asteapta o perioada foarte lunga de tratament, este decisa sa il urmeze, pentru a-si continua viata.

Mona avea 25 de ani cand, in urma depistarii unui cancer de col uterin, a suferit un tratament prin iradiere si o interventie chirurgicala radicala, cu extirparea ovarelor.
A urmat, fireste, menopauza instalata brusc, indusa chirurgical. Intrucat la vremea respectiva preparatele de substitutie hormonala nu existau inca in Romania, ea a ramas timp indelungat fara aportul estrogenic normal la aceasta varsta. Dupa patru ani, ajunsese sa semene cu o femeie in menopauza tardiva… „Eram neglijenta, nu ma mai aranjam, nu ma mai interesa nimic. Ma simteam si aratam ca o femeie batrana! Dupa alte sase luni de terapie de substitutie hormonala, revenirea a fost spectaculoasa, iar Mona si-a recapatat varsta.

Text: Mihaela Doina Radulescu, Foto: STOCKBYTE.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate