Sigure sau nu in sarcina

Siguranta copilului pe care urmeaza sa-l nasti este preocuparea ta numarul unu atunci cand esti insarcinata.


Afla cat de sigure sunt pentru tine vopsitul, epilatul, manichiura, impachetarile corporale, baile fierbinti si albirea dentara in perioada in care te pregatesti sa devii mamica.

Manichiura si pedichiura
Nu exista dovezi stiintifice clare potrivit carora manichiura si pedichiura ar putea sa aiba efecte nocive in timpul sarcinii. Insa la nivel teoretic, ar prezenta un risc, deoarece foarte multe dintre aceste produse contin solventi organici: cum ar fi toluenul din lacul de unghii sau acetona din solutiile pentru indepartarea lacului.

Pentru a inlatura posibilele efecte adverse, specialistii ne recomanda sa renuntam la produsele pentru manichiura si pedichiura macar in primul trimestru de sarcina, cand se stie ca fatul prezinta o vulnerabilitate mult mai ridicata.

Masaje si tratamente corporale
Impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura, si acest lucru poate provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea incordeaza excesiv musculatura, marind riscul de avort spontan; vacuum slim produce accelerarea circulatiei sangvine; masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive; presoslim/drenajul limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate – spune Elisabeta Ratiu, consultant in slabire si tratamente corporale si directorul Centrului de slabire „Betty Blue.

„Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale, mai adauga specialista.

Mai mergi la coafor?
Niciun specialist nu poate sa garanteze ca vopsitul parului in timpul sarcinii este perfect sigur pentru sanatatea copilului; de aceea, cele mai multe femei prefera sa amane acest lucru macar pana in al doilea trimestru de sarcina.

Unele studii efectuate pe animale au aratat ca foarte putini dintre compusii chimici din vopseaua de par au potential teratogenic (cauzeaza malformatii), insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca animalele testate au fost expuse la doze foarte ridicate de substante chimice, nicidecum echivalente cu cele folosite de o femeie pentru vopsitul parului.

Pentru orice eventualitate, este mai bine sa eviti vopseaua de par in primul trimestru de sarcina. Daca radacinile de alta culoare ti se par inestetice, ai oricand la dispozitie solutia sa te tunzi scurt si sic.

Mami, la bord
Cere sfatul medicului inainte de a porni in calatorie. Daca suferi de diabet gestational sau porti in pantece gemeni ori tripleti, doctorul iti poate recomanda amanarea calatoriei.

Pune-ti centura de siguranta in zona pelviana si incearca sa tii picioarele cat mai intinse. Multe companii aeriene le cer femeilor insarcinate sa prezinte o adeverinta eliberata de ginecologul care le tine sub observatie.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate