Soacre și nurori – o relație imposibilă?

Una dintre cele mai importante figuri feminine din viata unui barbat este, fara urma de indoiala, mama. Dar locul ei, atat de bine stabilit, sufera cutremure – mai mici sau mai mari – cand se confrunta cu o alta figura feminina la fel de importanta pentru fiul ei, iubita sau sotia. Iata in continuare cum apar problemele intre soacra si nora.

In relatia soacra-nora se ciocnesc doua personalitati feminine care iubesc acelasi barbat – desigur, in mod diferit. La aparitia problemelor concura o serie de factori: diferentele de varsta, de personalitate, de mentalitate si sisteme de valori si, nu in ultimul rand, permanenta lupta pentru a cuceri sau pastra locul principal in inima barbatului iubit – fiu sau sot. Astfel de conflicte pot fi aplanate sau chiar evitate doar cu o doza de toleranta si dorinta de comunicare.

 

Nu e usor sa fii soacra…

Pentru o mama, copilul – chiar adult fiind – este ratiunea ei de a fi. De aceea, nu este de mirare ca la un moment dat sentimentul mamei ca isi pierde fiul in favoarea altei femei este foarte dureros. Pentru un barbat, desprinderea din relatia mama-fiu este o modalitate de a-si dovedi maturitatea; distantarea (indiferent daca se face treptat sau brusc) intervine de cele mai multe ori intr-o perioada mai delicata pentru mama. Ea nu mai este tanara si poate ca singura satisfactie este propriul ei fiu. In ipostaza de soacra, cele mai multe mame de baieti gandesc ca „nici o femeie nu e destul de buna pentru fiul lor”, traind cu teama permanenta ca sotia il va schimba si il va indeparta de ea. Ca mama nu este usor sa accepti ca fiul tau iubeste o alta femeie cel putin la fel de mult ca pe tine (chiar daca in mod diferit). Cu atat mai mult cu cat nora poate proveni dintr-un alt mediu social-economic, poate avea un comportament si un sistem de valori si norme diferite de ale soacrei.

 

Multe soacre intra in conflict cu nurorile – si, uneori, cu propriii fii – deoarece:

  • au pretentia sa ocupe exact acelasi rol important in viata fiului lor, uitand ca acesta are acum propria familie si propriile responsabilitati.
  • permanent dau sfaturi, din pacate necerute, avand tendinta de a fi vesnic nemultumite, de a-si critica nora si actiunile acesteia.
  • incearca sa isi impuna dorintele si prezenta in viata cuplului, manifestandu-si gelozia si atitudinea dezaprobatoare.

Desigur, exista si soacre bune care, desi resimt gelozie si teama ca isi pierd fiul, stiu sa accepte realitatea si sa se bucure ca, pe langa un fiu, au castigat si o fiica.

 

Cum poti sa fii o soacra buna:

  • incearca sa iti primesti nora cu sufletul deschis, eliberat de prejudecati si gelozie.
  • Accepta faptul ca nora ta face parte dintr-o alta generatie, ca poate avea alte valori si norme, ca intelege viata altfel.
  • Incearca sa intelegi ca fiul tau o iubeste si o doreste aproape de el; priveste-o ca pe mama nepotilor tai.
  • Fii intelegatoare fata de stangaciile ei si nu o face sa se simta vinovata; in caz contrar, o vei indeparta si, mai grav, s-ar putea sa il indepartezi si pe fiul tau. Deci nu il pune in situatia sa aleaga intre tine si ea – s-ar putea sa pierzi!
  • Nu-ti impune propriile pareri. Las-o pe ea sa vina sa iti ceara sfatul; arata-te disponibila si intelegatoare.
  • Evita sa afisezi o atitudine de superioritate.
  • Incearca sa iti modelezi o noua viata, care sa nu mai fie centrata pe fiul tau.
  • Ocupa-te mai mult de propria persoana si de propria viata de cuplu.

 

G.R., 57 ani: „Nimeni nu il poate iubi pe fiul meu cum il iubesc eu. Nora mea e doar o intrusa in viata lui si nu imi poate lua locul.”

A.B, 45 ani: „Mi-a fost greu sa ma impac cu ideea ca fiul meu se desprinde, ca are viata lui si ca iubeste. Dar am inteles ca asta este mersul vietii si ca nora mea il poate face fericit.”

 

Nici sa fii nora nu e mai simplu…

Cand intri in familia sotului, te poti confrunta cu un alt model de viata de familie, la care adaptarea nu este intotdeauna usoara. Ca sotie, te interpui intr-o relatie mama-fiu bine structurata, in care uneori mama primeaza. O astfel de relatie te-ar putea face geloasa.

Soacra stie mai multe despre fiul ei si poti avea neplacuta senzatie ca esti tot timpul comparata cu ea. Primesti sfaturi de care poate nu ai nevoie sau cu care nu esti de acord; esti criticata, iar soacra ta tine cu tot dinadinsul sa isi dovedeasca superioritatea data de varsta si experienta ei.

Gelozia soacrei este o problema cu care se confrunta cele mai multe femei; ea doreste sa iti arate ca, in continuare, este cea mai importanta in viata sotului tau. Mai mult, are tendinta de a-i lua apararea chiar atunci cand este evident ca el a gresit. Conflictele care pot interveni nu sunt cauzate doar de intoleranta si gelozia soacrei, ci de multe ori si de greselile nurorii.

  • Deseori, nora are prejudecati despre „soacra cea rea”.
  • Din cauza geloziei, intra in competitie cu soacra (cine gateste mai bine etc.) sau, mai grav, chiar o provoaca la o competitie tacita.
  • Isi critica soacra in fata sotului. Nu ii accepta sub nici o forma sfaturile sau nici macar nu le asculta.
  • Incearca sa il indeparteze pe sot de mama sa, sperand ca astfel viata lor de cuplu va fi perfecta.

 

Daca ai probleme cu soacra, nu uita ca, de cele mai multe ori, o relatie incordata cu aceasta are consecinte nefaste asupra relatiei cu sotul tau. De aceea, incearca sa fii o nora mai buna!

  • Nu te stradui sa placi soacrei – s-ar putea sa creada ca o lingusesti. Mai bine fii tu insati, dar incearca sa fii toleranta si comunicativa.
  • Acorda-i consideratia pe care o merita; este mama barbatului pe care il iubesti si bunica copiilor tai.
  • Incearca sa gasesti preocupari comune sau lucruri care va plac in egala masura – o relatie amicala cu soacra il va bucura pe sotul tau si nu il va pune in neplacuta situatie de a alege intre tine si mama lui.
  • Asculta-i sfaturile si chiar cere-i-le – in fond, are mai multa experienta in viata de familie si, oricum, isi cunoaste bine fiul.
  • Daca soacra incearca sa se implice prea mult in familia ta, incearca sa pastrezi distanta fara a o denigra si fara a provoca conflicte.

 

Oricat de diferite ar fi personalitatile si sistemele de valori ale celor doua – soacra si nora – conflictele pot fi rezolvate sau chiar evitate din start. Cheia este sa incerci sa te pui in locul celeilalte – ai fost si tu nora odata si stii ce obstacole poti intampina; vei fi si tu soacra si vei simti teama de a-ti pierde fiul…

L.R., 30 ani: „Soacra mea nu poate accepta transformarea ‘baietelului ei, care ii apartinea in totalitate, intr-un barbat care are propria lui familie. Uneori o urasc, dar incerc sa o respect pentru ca este mama sotului meu.”

 

Psiholog Loredana Bănică

Citește mai multe aici


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie