Solutii pentru copiii nestudiosi

Nu toti copiii merg la olimpiade, iar unii nu se omoara cu invatatura nici macar pentru examenele din vara. Cum pot fi indrumati pe calea cea buna copiii neatrasi de studiu?
 

scoala, copil, studiu

 

Parintii care au copii de varsta scolara stiu cat de greu este sa le stimulezi interesul pentru invatat, recapitularea informatiilor invatate si repetarea lor.

De multe ori, copilul devine refractar la sugestiile parintilor, refuzandu-le in mod explicit sau refugiindu-se, pe ascuns, in jocuri. Din pacate, multi parinti apeleaza la diferite modalitati de obligare a copilului, la amenintarea cu diverse pedepse si restrictii in cazul in care el refuza sa invete.

Situatia este, de regula, mai grava in cazul baietilor, iar dezinteresul pentru scoala e dublat de nepasare fata de igiena corporala si de dezordine in camera si lucrurile lor. Scolarii preadolescenti sunt mai interesati de hobbyurile lor decat de recomandarile parintilor de a invata.

In cazul adolescentilor, criza devine si mai serioasa, caci in aceasta etapa de varsta este foarte puternica dorinta de a fi recunoscut ca persoana cu atitu-dini si convingeri proprii despre viata – deci si despre necesitatea de a invata pentru examenele scolare.

Parintii sunt dezamagiti uneori pana la disperare de felul in care copiii lor privesc scoala si sfaturile bine intentionate care li se dau.

Schimba-te tu, ca sa-l schimbi pe el
Pentru a reusi, ar putea fi nevoie sa-ti schimbi radical modul in care privesti relatia cu propriul copil. Nu exista retete universal valabile pentru asta, dar eu iti propun cateva idei:

  • Asigura-i o atmosfera calda, plina de comunicare, intelegere si umor.
  • Lasa-l sa-si asume raspunderi pe masura varstei lui: sa aiba grija de copii mai mici, sa ajute un vecin, sa ajute in gospodarie, sa faca mici reparatii in casa.
  • Vorbeste-i despre profesia ta, despre succesele, dar si despre dificultatile pe care le ai, despre hobbyurile tale.
  • Discuta cu el problemele financiare ale familiei si incurajeaza-l sa-si dramuiasca banii pe care ii are si sa se gandeasca la eventuale mici investitii (o bicicleta, o minge de fotbal, un bilet la meci sau la un spectacol cu formatia favorita etc.). Chiar daca nu intelegi care e legatura dintre discutarea finantelor familiei si stimularea elanului lui pentru invatatura, vei reusi o ameliorare a relatiei pe care o ai cu el si, ca atare, il vei putea influenta pozitiv.

9 metode pentru a-i stimula interesul:
Pentru a reduce stresul din familie (mai ales in anii in care urmeaza examene in vara), se impun cateva masuri din partea ta (ori a sotului sau, si mai bine, a amandurora).

1. Nu-l cicali permanent cu temele pe care le are de facut, pentru a nu-i crea un sentiment de respingere.
2. Discuta cu el despre lucrari sau examene, incercand sa-l stimulezi sa-si faca un program eficient de lucru.

3. Asigura-i un mediu sanatos: camera de lucru sa fie aerisita, lumina – potrivita ca intensitate, calculatorul sa aiba ecran de protectie.
4. Invata-l cum sa invete si insufla-i sentimentul de mandrie referitor la capacitatea lui de a invata.

5. Lauda-l de fiecare data pentru succesele obtinute.
6. Ajuta-l sa-si depaseasca esecurile, explicandu-i ca poate invata din ele si ca ar fi bine sa-si asume responsabilitatea pentru ele.

7. Fii aproape de el, pentru a-l putea ajuta atunci cand are nevoie.
8. Ajuta-l sa-si descopere si sa-si dezvolte puterea si capacitatea de invatare si memorare.
9. Ajuta-l sa transforme obligatia de a invata in placerea de a invata si de a descoperi lucruri noi.

Text: Psiholog Carmen Badoi, Foto: Dreamstime.

 

 

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie