Somnul bebelușului: cum să doarmă mai bine

Un nou-născut doarme în medie 16 ore pe zi, dar rareori mai mult de patru-cinci odată.  Ce poți face ca somnul bebelușului să fie mai profund?

 

În primele saptamani este normal ca bebe să se trezească peste noapte, pentru o masă. Daca vrei să adoarma repede la loc, nu-l ține de vorbă și nu te juca cu el. Nu aprinde lumina și încearcă, pe cât posibil, să nu te uiți în ochii lui când îl hrănești (deși e greu). Contactul vizual îl stimulează și îi face poftă de 'comunicare', ceea ce îl va face să adoarmă mai greu.

Cum să asiguri somnul bebelușului

  • Verifica „perimetrul, sa fie sigur: nou-nascutul trebuie sa doarma pe suprafata tare, fara paturi, cuverturi, perne si multe animale de plus inghesuite in pat. Acestea îl deranjează și în plus, prezintă un factor de risc pentru declanșarea sindromului de moare subită.
  • Stinge lumina puternica, lasa o lampa de veghe in priza.
  • Creeaza un ritual de noapte – citeste-i incetisor o poveste sau canta-i ceva de fiecare data cand mergeti la culcare.
  • Ține temperatura sub 23 de grade  – o temperatură între 18-21 de grade favorizează un somn adânc și liniștit, deși nouă ni se pare cam rece.
  • Daca ti-a adormit in brate (nu este de preferat), verifica sa fie in faza de somn profund, inainte sa il pui in pat. Muta-l incetisor si tine mana pe burtica lui inca doua minute, ca sa-ti simta caldura.
  • Pune intotdeauna copilul in pat pe spate, nu cu fata in jos.
  • Daca dormi intr-o alta camera, lasa un monitor deschis, ca sa auzi miscarile suspecte.

Programul de masă și somnul bebelușului

Programul de somn este dictat într-o primă fază de cel de masa: bebelusii hraniti la san vor sa manance cam la trei ore. Pe la doua luni, bebelusii vor sta mai mult treji in timpul zilei. Daca vezi ca al tau doarme mai mult de patru ore dupa-amiaza, va trebui sa-l trezesti, fiindca programul de seara ii va fi dat peste cap. Dupa trei luni este indicat sa-l inveti sa adoarma dupa masa, nu in timpul ei.

Asta poate fi dificil la inceput, dar este bine sa-l pui in pat cat e macar partial treaz. Pe la cinci-sase luni, nu mai simt nevoia de masa de noapte daca au mancat bine seara. Asta inseamna ca pot – si chiar o fac! – sa doarma toata noaptea. Teoretic, si tu!

Cât ar trebui să doarmă

Foto Shutterstock

3 luni 6 luni 9 luni 12 luni 18 luni 2 ani 3 ani
15 ore 14 ore si 1/2 14ore 13 ore si 3/4 13 ore si 1/2 13 ore 12 ore

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul