Sportul si sarcina

Pe perioada sarcinii, alege cu grija sporturile pe care veri sa le practici, deoarece unele dintre acestea au un risc mai ridicat decat celelalte.

Colegiul American de Obstretica si Ginecologie recomanda urmatoarele sporturi:
Alergare sprint timp de 15 minute are un efect benefic atat inainte, cat si in timpul si dupa sarcina. Este un bun punct de plecare pentru persoanele care nu au timp de exercitii fizice complicate.

Inotul este excelent deoarece stimuleaza atat musculatura mainilor si a picioarelor, fara sa forteze ligamentele si incheieturile, ajuta la tonificarea organismului, a inimii.

In ultimele doua trimestre de sarcina nu sunt recomandate scufundarile, deoarece centrul tau gravitational s-a schimbat. De asemenea, trebuie sa eviti sa lovesti prea tare apa cu abdomenul.

Jogging-ul poate fi practicat cu moderatie, dar numai daca il practicai si inainte de sarcina. Deoarece exista riscul sa te impiedici, ar trebui sa fii totusi foarte precauta daca decizi sa-l practici. Evita sa te suprasoliciti si bea multa apa pentru a o inlocui pe cea pierduta prin transpiratie.

Tenisul este de asemenea acceptat, daca l-ai practicat si inainte de sarcina. Va fi dificil totusi sa tii pasul mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Golful si bowlingul sunt in regula pentru o viitoare mamica, dar nu ajuta prea mult inima.

Alte sporturi indicate pentru gravide:
– gimnastica aerobica in apa
– yoga
– intinderi

Sporturi de evitat:
Schiatul este periculos, indiferent in ce stadiul al sarcinii te afli, datorita riscului de a cadea. Totusi, unii obstreticieni spun ca este in regula daca esti o schioare experimentata.

Daca totusi alegi sa schiezi in timpul sarcinii, evita pantele abrupte si curbele periculoase. O alegere mai sigura este schiul pe teren plat, care te va ajuta si la nivel cardiovascular.
De asemenea, evita sa schiezi la altitudini prea mari, datorita lipsei de oxigen.

Calarie. Chiar daca esti priceputa la acest sport, riscul de a cadea este foarte mare.

Sporturi de contact, cum ar fi baschet, fotbal, hochei. Acestea sunt foarte periculoase deoarece poti fi lovita de minge sau poti intra in coliziune cu un alt jucator.

Scufundarile sunt total interzise in timpul sarcinii. Acestea pot duce la formarea de acumulari de gaze in sistemul circulator al copilului.

Foto: Octav Nitu.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire