Spune-mi cum ţi-e “cuibul”, ca să-ţi spun cine eşti

Cuibul (caminul) nostru reflecta exact cine si ce suntem, spun psihologii. El este o expresie a ceea ce vrem ca oamenii sa vada, dar si a ceea ce vrem sa ascundem.
Cunoscatorii pot spune ce fel de specii de pasari traiesc intr-o anumita zona dupa felul cum sunt construite cuiburile. Psihologii au constatat ca nici noi nu facem exceptie si fiecare isi amenajeaza „cuibul” potrivit firii sale.
Indiferent ce impresie incerci sa lasi celor din jur, firea ta adevarata iese la iveala din clipa in care cineva ti-a trecut pragul casei, fiindca, iti convine sau nu, ea spune totul despre tine. Asemeni pasarilor, al caror penaj difera in functie de specie, ne manifestam personalitatea prin obiceiurile diferite de acasa.
Tipul de pasare pe care-l reprezinti e un semn al relatiilor pe care prietenii si familia le pot avea cu tine. Este foarte probabil sa nu te deranjeze cu nimic obiceiurile tale de strut sau inclinatiile tale de cotofana, dar asta nu inseamna ca un mic sfat nu poate aduce putina lumina intr-un coltisor al „cuibului” tau!

 

Femeia-prihor

Stii ca esti un „prihor”, atunci cand in fata unui musafir neasteptat incerci un sentiment de groaza, nu unul de caldura. O vizita neasteptata din partea unui prieten este ultimul lucru pe care si-l doreste o femeie-prihor, pentru ca o face sa se simta vulnerabila. De obicei, persoana care apare neanuntata este si cea care pune singura ceaiul pe foc si cotrobaie in frigider dupa lapte, ceea ce o deranjeaza pe gazda, producandu-i o stare vecina cu nebunia.

Femeile cu acest tip de personalitate se scuza pentru deranjul din casa, desi toata lumea – ele inclusiv – stiu ca este o ordine desavarsita. Au mania de a curata dupa tine inainte ca tu sa fi plecat. Daca o femeie prihor a invitat niste prieteni la masa, este aproape sigur ca imediat dupa aceea se va apuca sa spele vasele, in timp ce oaspetii beau cafeaua cu un ciudat sentiment de vinovatie.

Opinia psihologului:

Prihorul este o persoana foarte inchisa, care-si reprima sentimentele pentru ca se teme de ce vor spune ceilalti. Oamenii se simt neplacut, nepoftiti, in casa unei femei-prihor. Ca gazda este un martir, pentru ca nu accepta cu nici un pret ajutorul altcuiva. Femeia-prihor ar trebui sa inceapa sa aiba incredere in oameni si sa se bazeze pe ei, altfel va ajunge sa se simta extrem de singura si de izolata.

 

Femeia-vultur

Asemeni echivalentului sau cu pene, femeia-vultur asteapta mereu ca altcineva sa rezolve sarcinile neplacute. Femeile-vultur au un sistem foarte bine pus la punct, care le menajeaza de neplacerile vietii domestice. Au cat de multe ajutoare le permite punga – cel putin o femeie care le face curatenie – si nu se sfiesc sa „convoace” pe cineva in plus. De obicei, „vulturitele” traiesc suficient de aproape de mame sau de soacre si le cheama ori de cate ori apare o „urgenta” – precum aducerea copiilor de la scoala (asta in timp ce ele isi fac manichiura).

Femeilor-vultur le place mult sa fie ordine in casa, atata timp cat nu ele sunt cele care trebuie sa se ocupe de asta. Ele nu pot gasi nimic pentru ca altcineva pune, de regula, lucrurile la locul lor. Sunt niste gazde lamentabile. Daca esti vreodata invitata la cina de vreo „vulturita”, sa nu te mire daca vei fi nevoita sa-ti pregatesti singura ceva de mancare.

Opinia psihologului:

Femeile-vultur sunt persoane nesigure pe ele insele. Dobandesc sentimentul propriei valori in functie de numarul de persoane care se agita in jurul lor. Sunt ingrozite la gandul ca ar putea fi abandonate, dar modul in care se comporta face posibil acest lucru. „Vulturitele” trebuie sa devina constiente de acest tip de dependenta si sa caute alte cai de a-si valorifica personalitatea. Incercarea de a-i ajuta dezinteresat pe cei din jur ar fi un inceput bun.

 

Femeia-cotofana

Cotofana este o maestra a iluziei. Cand intri in casa ei, totul ti se va parea in ordine, dar daca deschizi un sertar sau te uiti dupa o canapea… e cu totul alta poveste.
Femeile-cotofana nu arunca niciodata nimic, asa ca fiecare ungher sau firida este plina cu tot felul de nimicuri. Sifonierul „da pe dinafara” de lucruri pe care nu le-a mai purtat de ani de zile, dar de care nici nu concepe sa se desparta – cine stie cand i-ar putea fi de folos? Este o femeie al carei hobby este adunatul. O persoana care incearca sa-i faca un bine, debarasand cate ceva, isi risca viata. Ea crede ca acel lucru de care candva ar putea avea nevoie trebuie sa fie aici… pe aici pe undeva.

Opinia psihologului:

Aceasta femeie are o problema serioasa cu incapacitatea ei de a renunta la ceva. Probabil va incerca sa se agate de o relatie chiar si la 15 ani dupa ce aceasta s-a stins. Relatia cu o cotofana e sufocanta. Trebuie sa-si foloseasca in mod pozitiv aceasta inclinatie de a recupera – nu-i place sa se risipeasca nimic dar, mai bine decat sa arunce, ar putea dona unele lucruri asociatiilor caritabile.

 

Femeia-paun

Prajitorul este Rowenta. Robotul de bucatarie – Moulinex. In sertare – servete de la Fondul Plastic si patru scaune sic de la Mobexpert in jurul mesei. Si nici un obiect din jur nu pare sa fi fost folosit. Totul are rolul de a fi privit si a trezi invidia, nu sa fie folosit sau chiar atins. „Imaginea” este totul pentru femeia paun, care adora sa joace rolul gazdei. Oaspetii nici nu au intrat bine pe usa si vor trebui sa admire o noua achizitie – bineinteles, eticheta cu pretul nu a fost dezlipita inca.
Copiilor sai le este interzis accesul langa acest „altar” inchinat stilului si bunului gust. Femeile-paun au intotdeauna o camera amenajata pentru copii si prietenii acestora, incapere ce plateste si ea tribut stilului.

Opinia psihologului:

Ca si vulturita, paunita este o persoana nesigura pe sine. Dar ea depinde mai degraba de obiecte decat de oameni. Va arunca imediat un obiect care s-a patat – aceeasi practica este valabila si pentru o relatie. Este un spirit extrem de competitiv. Daca nu are rezultate mai bune decat cel de langa ea, isi poate pierde respectul de sine, ceea ce este un lucru trist. Femeia-paun trebuie sa inceapa sa se gandeasca la lucrurile pe care le apreciaza la oameni si la cele pe care oamenii le apreciaza la ea.

Citeşte mai multe aici

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie