Stii ce este planificarea familiala?

Esti o femeie moderna, care ia decizii responsabile si are grija sa isi mentina sanatatea vietii sexuale.

Este important sa gasesti un medic cu care sa stai de vorba despre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sa folosesti o anumita metoda contraceptiva.

Daca esti interesata sa ai o viata sexuala lipsita de griji, cauta un medic care are experienta in domeniul planificarii familiale, are timpul necesar pentru a sta de vorba cu tine, te intelege si reuseste sa iti castige increderea.

Tu trebuie sa stii ca deciziile iti apartin, medicul te ajuta doar sa intelegi cat mai bine nevoile pe care le ai si sa identifici acea metoda contraceptiva care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata.

Dar ce inseamna planificarea familiala, mai exact? O vizita la un cabinet de planificare familiala (PF) nu seamana in totalitate cu vizita la ginecolog; si asta pentru ca ceea ce ti se intampla acolo este mai degraba o sedinta de consiliere, si nu un consult medical.

Poti obtine informatii corecte care sa te pazeasca de riscurile asociate activitatii sexuale (o boala cu transmitere sexuala, o sarcina nedorita etc.): in felul acesta inveti sa previi si obtii toate ingredientele pentru reteta unei iubiri fara griji. Si nu esti pusa in situatia de a depista, trata sau suferi o interventie chirurgicala de eliminare a unei sarcini neplanificate.

Datorita planificarii familiale, cuplurile au o viata fericita, lipsita de griji, pentru ca au controlul privind planificarea nasterilor.

O discutie intre noi, fetele…
Adreseaza-te unui cabinet de PF daca esti activa sexual, nu vrei sa ramai insarcinata si esti sanatoasa. Aici vei avea doar o discutie, nu va fi nicio consultatie medicala. Veti vorbi despre probleme de cuplu, despre eficienta unei metode contraceptive sau daca respectiva metoda ti se potriveste sau nu.

Daca vrei sa te adresezi unui cabinet de planificare familiala si nu stii incotro sa te indrepti, intra pe site-ul www.dragostefaragriji.ro la categoria „cabinete' sau suna direct la linia telefonica gratuita 0800 150 150, de luni pana vineri, intre orele 10 si 18 si consulta-te cu medicii de planificare familiala SECS.

Alegerea unei metode contraceptive
Pregateste-te cu raspunsuri la intrebari precum: „De ce ai venit pentru o consultatie de planificare familiala?', „Ai copii? Menstruatia este regulata?', „Cand ai avut ultimul contact sexual?', „Ce metoda contraceptiva folosesti? Esti multumita de ea? De ce ai vrea s-o schimbi?'

Despre ce mai poti vorbi la un cabinet de PF: probleme de medicina generala/viata sexuala, boli cu transmitere sexuala (analize de rutina), contraceptia de urgenta, asistenta post-viol, consiliere pre-sarcina, sarcina neplanificata, avort, contraceptie post-avort, probleme de fertilitate si multe alte subiecte.

Avantajele planificarii familiale
Nu ai nevoie de trimitere medicala pentru a putea beneficia de un consult intr-un cabinet de PF. O consultatie poate costa intre 30 si 50 lei (desi exista cabinete care nu percep nicio taxa). Dupa un minim de investigatii, poti depista anumite boli cu transmitere sexuala in stadiu precoce.

Cancerul de col uterin sau cel de san sunt perfect vindecabile daca sunt depistate in stadiu incipient. Orice consultatie de PF e confidentiala! O sedinta normala intr-un cabinet de planificare familiala dureaza intre 20 si 30 minute.

Medicul de PF are de obicei o atitudine nemoralizatoare: menirea lui nu este sa judece, asa ca nu-ti fie jena sau teama sa ii marturisesti cele mai intime detalii ale comportamentului tau sexual: fii sincera si nu vei avea de pierdut. Dimpotriva! Castigi in informatii si in sanatate!

Sfaturi utile
Indiferent de optiunea pe care o vei face privind metoda contraceptiva pe care vrei sa o folosesti este bine sa-ti faci un examen ginecologic o data pe an. Daca ai deja un ginecolog cu care esti obisnuita, intereseaza-te de programul lui si fa-ti o programare din timp.

Daca nu ai un ginecolog, intereseaza-te de medicul sau cabinetul care este cel mai convenabil pentru tine si fa-ti o programare in cel mai scurt timp. Dupa ce ai programarea, scrie-ti o lista cu lucrurile pe care doresti sa le discuti cu medicul ginecolog.

Material realizat in cadrul campaniei „Dragoste fara griji, Foto: bancadeimagini.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning