Unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea copiilor este să stea locului

Adulților li se spune de multă vreme că sedentarismul dăunează grav sănătății și că statul la birou zi după zi crește riscul obezității, diabetului, bolilor de inimă.

Dar pentru copii? Credeți că pentru că sunt mici și sănătoși și nu suferă de vreo boală cronică, efectele sedentarismului nu sunt la fel de dăunătoare?

Ei bine, nu este deloc așa. Un studiu recent care a analizat evoluția unor copiii puși să stea locului a dovedit că ne înșelăm.

Cercetarea condusă de un pediatru profesor de educație fizică la Universitatea British Columbia din Canada, a fost realizată pe nouă fete sănătoase cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Acestea au fost puse să stea în niște fotolii confortabile timp de trei ore neîntrerupt. În timpul ăsta s-au jucat pe tabletă, să se uite la televizor și au mers la toaletă când și dacă a fost cazul.

Folosindu-se de aparatură cu ultasunete pentru a le măsura presiunea sanguină, specilaiștii au analizat funcțiile arterelor înainte și după acest test.

Rezultatele au fost neașteptat de dramatice: După numai o sesiune de trei ore de lispă de activitate fizică, s-au înregistrat schimbări la nivelul presiunii sanguine și al arterelor. Aceste schimbări dacă s-ar fi înregistrat la un adult ar echivala cu probleme cardiovasculare grave.

Nici măcar la una dintre fete arterele nu erau la fel ca înainte de cele trei ore lispite de activitate. Mai exact, dilatația arterelor crescuse în cazul lor cu 33 de procente. Și ca să se înțeleagă cât este de grav, pediatrul care a condus studiul a explicat că atunci când la un adult dilatația crește cu 13% înseamnă risc de boală cardiovasculară.

Vestea bună în cazul copilelor a fost că arterele lor și-au revenit destul de repede la normal.

Tot în cadrul aceluiași studiu s-au analizat arterele și presiunea sanguină în cazul în care copilele au stat trei ore în fotoliu, dar în timpul acesta s-au mai ridicat și au avut și alte activități fizice. În acest caz, se pare că nu s-a înregistrat nicio problemă la nivelul arterelor.

'Nu e nimic nou, este doar un alt studiu care arată clar faptul că lipsa activității și sedentarismul la copii sunt extrem de periculoase. Copiii nu ar trebui să stea într-un loc mai multe ore neîntrerupt', a declarat medicul care a condus studiul.

Acesta susține că părinții nu ar trebui să le mai ceară copiilor să stea locului, ci să-i încurajeze să facă mișcare și să se ridice de pe canapea sau de pe fotoliu măcar la intervale de o oră. Chiar dacă asta înseamnă să meargă pur și simplu prin casă.

Este cu adevărat îngrijorător să vezi cum lispa activității poate afecta sănătatea copiilor noștri, spune pediatrul care a realizat studiul. Cu atât mai mult cu cât, în zilele noastre, atât fetele cât și băieții petrec ore în șir în fața calculatorului, a televizorului sau stând cu tableta în mână. Copiii ar trebui să-și dorească să facă mișcare. Pentru că dacă acum, când sunt plini de energie, nu se dezlipesc de scaun, ce se va întâmpla cu ei când vor fi adulți?

Sursa: popsugar.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau