Foarte bogat în nutrienți (potasiu, vitamina A, calciu și zinc), dovlecelul este printre primele alimente recomandate după începerea diversificării. Iată o rețetă de tocăniță de dovlecei cu măr și cartofi, care poate fi introdusă în meniul bebelușului după 7-8 luni și se poate servi fie ca atare, fie pasată, în funcție de etapa de diversificare
Ingrediente: 2 cartofi 1/2 dovlecel mediu sau 1 dovlecel mic un ficatel de pui mai mic 5-6 picaturi suc de lamaie (optional) Preparare: Cartofii curatati si taiati cuburi si dovlecelul taiat bucati mari se fierb 25-30 minute, ficatelul se fierbe separat, apoi impreuna se dau la blender pana se obtine o pasta. Aceasta se mai
Ingrediente: 2 dovlecei, 1 ou, 3 cartofi, sare, piper, 2 linguri faina, 3 catei de usturoi, ulei pentru prajit, patrunjel, oregano Preparare: Dovleceii se curata de coaja, se rad pe razatoarea mare intr-un castron si se presara cu sare. Se lasa sa stea o ora pentru a lasa apa dupa care se storc bine. Cartofii
Ingrediente: 500 g faina, 800 g dovlecei, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 50 g cascaval, 2 fire maghiran, ulei, sare, o cescuta orez, 2 oua Preparare: Faci un aluat din faina, sare, 3 linguri ulei si apa calda. Pui aluatul intr-o folie de plastic si-l lasi sa creasca timp de 30 min. Fierbi orezul
Ingrediente: 2 dovlecei; 2morcovi; orez; 100 grame carne fiarta; putin ulei; sare; marar tocat marunt Preparare: Dovleceii se spala foarte bine. Morcovii taiati felii se fierb separat. Orezul se spala si este fiert in apa in care au fiet morcovii. Se amesteca 100 grame de carne fiarta taiata cuburi, felii de morcovi, dovleceii taiati marunt,
Ingrediente: 2-3 dovlecei mai mici 3 oua 3 catei de usturoi marar patrunjel 8 linguri faina sare piper dupa gust ulei Preparare: Dovleceii se spala bine, se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea mare si se lasa la scurs. Usturoiul, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Se pun toate acestea intr-un bol, se
Ingrediente: 2 dovlecei potriviti, 1 ou, 2 linguri branza de vaci, putina sare, 2 lingurite de unt. Preparare: Se fierb dovleceii, se lasa apoi la scurs, dupa care se paseaza si se amesteca cu branza de vaci, putina sare, galbenusul de ou, iar la final cu albusul batut spuma. Se unge craticioara cu unt si
Ingrediente: 3 dovlecei mai tineri, sare, 300 g maioneza, 100 ml smantana, marar, patrunjel Preparare: Dupa ce s-au curatat de coaja, dovleceii se taie in jumatati, pe lungime si li se scoate mijlocul cu semintele. Jumatatile se fierb 15-20 minute in apa clocotita, putin sarata, fara sa se inmoaie prea mult. Se varsa in strecuratoare,
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 1 legatura patrunjel verde, 30 ml otet, ulei, sare. Preparare: Se curata dovleceii, se taie felii, se pun intr-o cratita de marime potrivita, se toarna putina apa, 3 lingurite de otet, 2 linguri de ulei, sare. Se acopera cu un capac si se fierbe inabusit, pana ce apa scade si dovleceii
Ingrediente: – 1 – 1,5 litri de apa (depinde cat de groasa vreti sa iasa), – 2 dovlecei, – 2 morcovi mari, – o ceapa, – un ardei gras (de preferat rosu pentru aspect), – o rosie mare, – un cartof mare, – albitura (telina sau pastarnac), – broccoli, – un praf de sare, –
Ingrediente: – 2 dovlecei, – 100 g piept pui, – 1 galbenus ou, – 50 g orez, – doua rosii, – 1 morcov. Preparare: Tai dovleceii in bucati de aproximativ 5 cm si cu o lingurita scobesti miezul. Pieptul de pui il tai marunt cu cutitul si il amesteci cu galbenusul si orezul dupa care
Ingrediente: 1-2 dovlecei, branza de vaci, 1 ou, smantana Preparare: Sufleu de dovlecei 1-2 dovlecei, in functie de dimensiuni, se curata de coaja si se fierb. Apoi se paseaza si se amesteca cu branza de vaci (poate si orice fel de branza), si 1 ou batut. Se pune compozitia intr-un vas termorezistent si se baga
Ingrediente: – 2 dovlecei – un piept de pui – un galbenus – o felie de paine – o lingura bulion – un fir de ceapa verde – marar, patrunjel. Preparare: Se spala dovleceii, se taie in jumatati, se curata si se oparesc. Se toaca marunt carnea impreuna cu ceapa si verdeata, apoi se amesteca