Top 5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului

Sa fii parinte este cea mai provocatoare meserie din lume insa si cea care aduce cele mai mari satisfactii.

Un lucru trebuie sa nu uitam insa: cuvintele conteaza, nu exista nicio urma de indoiala ca ceea ce le spunem copiilor nostri va avea cu siguranta un impact major asupra fericirii lor.

Iata un top al lucrurilor pe care nu trebuie sa le spui niciodata copiilor.

1. „Nu mai plange ca iti dau eu motive sa plangi!”

Este unul din cele mai urate lucruri pe care le poti spune unui copil. Aceste cuvinte sunt agresive si amenintatoare si determina copilul sa creada ca emotiile si sentimentele lui nu conteaza, nu sunt importante, astfel ii scade si stima de sine si increderea in fortele proprii.

2. „Grabeste-te!”

Cu siguranta orice parinte i-a spus asta copilului cel putin o data, in situatiile in care esti in intarziere iar copilul tau ba nu isi gaseste jucaria preferata, si refuza sa plece fara ea, ba vrea sa se imbrace singur pentru ca „este mare” si isi pune pantalonii pe dos.

Trebuie avut in vedere, in aceste situatii, tonul pe care il folosim, atunci cand ne rugam copilul sa se grabeasca si cat de des folosim aceasta expresie.

Cand ne grabim, apare tentinta de a ne invinovati copiii pentru asta si acest sentiment de vina ii poate face sa se simta prost si nici nu ii motiveaza sa se miste mai repede.

Pentru a evita astfel de situatii, incercati sa gasiti solutii pentru a face lucrurile la timp. De exemplu, daca sunteti in intarziere si i-ati spus deja de 2 ori copilului sa inchida televizorul si sa se incalte, in loc sa ii repeti din nou aceasta rugaminte, inchide tu televizorul si chema copilul sa se incalte.

3. „Pentru ca asa vreau eu!”

Foarte multi parinti au spus asta cel putin o data. In general, acest raspuns apare atunci cand copilul cere sau vrea sa faca ceva cu care parintii nu sunt de acord, dar nu au motive clare pentru refuzul lor, sau nu au timpul necesar sa ofere explicatii.

Raspunsul in sine este ilogic, tiranic si poate intari temerile si slabiciunile copilului, determinand copilul sa creada ca parerea lui nu conteaza.

4. „Bravo! Felicitari!”

Va intrebati probabil ce poate fi in neregula cu acest cuvant, avand in vedere ca afirmatiilor pozitive sunt unul din cele mai puternice instrumente pe care parintii le au. Problema este cand aceast cuvant este folosit mult prea des, intr-un context vag, fara o insemnatate anume.

Sa ii spui copilului „Bravo! Felicitari!” pentru orice lucuru marunt pe care il face, determina ca aceste cuvinte sa isi piarda importanta complet si astfel pentru copii nu vor mai insemna nimic.

Lauda doar acele realizari care necesita efort. Faptul ca a terminat de mancat nu se incadreaza in aceasta categorie. Nici chiar daca a facut un desen, in conditiile in care face zilnic cateva desene.

Incearca sa fii specific. In loc sa ii spui „Bravo!”,  „Felicitari!” cand face un desen, spune-i „Vai ce culori frumoase si vesele ai folosit in acest desen”.

5. „Nu asa se face! Lasa-ma pe mine!”

Ai un copil „mare” care vrea sa te ajute, asa ca il lasi sa mestece in mancare, sa impatureasca prosoapele sau sa imperecheze sosetele, insa atunci cand nu face treaba „ca la carte” nu ti se mai pare o idee asa de buna.

In functie de cat de perfectionista esti, este dificil sa te abtii sa nu il coretezi de cateva ori pentru ca in final sa il dai la o parte si sa faci chiar tu treaba respectiva.

Nu este in regula pentru ca, atunci copilul nici nu va invata niciodata cum se face corect si ii si vei taia elanul de a mai face si alte lucuri noi de teama ca nu le va face bine.

Daca chiar nu te poti abtine sa intervii, incearca sa o faci intr-un mod mai delicat si mai putin intruziv. In loc sa ii spui „Nu asa se face! Lasa-ma pe mine”, incearca sa ii spui „Hai sa iti arat un truc grozav pe care l-am invatat si eu de la mama mea”.

In orice relatie, vor exista momente de tensiune in care, din nefericire, oamenii vor spune lucruri pe care le regreta, ceea ce se intampla si in relatia cu copiii. Diferenta este insa, ca daca tu ca parinte i-ai spus copilului ceva ce regreti, intr-un moment de furie, poti oricand (si asa si trebuie!) sa iti ceri scuze.

Pentru copii un simplu „Imi pare rau ca ti-am spus asta, imi dau seama ca am gresit si imi pare rau” este mai mult decat suficient pentru ca cei mici isi iubesc foarte mult parintii, vor sa aiba o relatie speciala cu ei si atunci vor ierta foarte usor.

Probabil nu vor uita cand ai spus ceva urat insa isi vor amintit si faptul ca ti-ai cerut iertare si asta este o lectie extrem de pretioasa in educatia unui copil.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie