Totul despre alaptare

Fibrele sunt indispensabile
Fructele si legumele sa nu lipseasca din alimentatie! Trebuie evitate: varza, fasolea boabe, mazarea, muraturile – care pot da colici. Nu exista reguli foarte stricte la acest capitol.

Ce trebuie sa stim…
Inainte de alaptare, am sanii foarte mari, durerosi si atat de umflati incat micutul nu poate apuca mamelonul cu gurita. Cum sa procedez?

Mai ales la inceput, canalele galactofore – locurile prin care se scurge laptele la exterior – pot fi infundate sau reflexul de ejectie a laptelui poate sa nu fie inca bine format. Laptele se acumuleaza in interiorul sanului, acesta devine greu, dureros, mare.

Daca laptele nu este muls, el se poate suprainfecta, ducand la asa-numita „febra a laptelui'. Daca laptele nu vrea sa coboare, poti incerca sa faci un dus cald si un masaj de la periferia sanului catre mamelon. Mulge-ti sanii la inceput pentru a mai scadea tensiunea din ei, apoi este obligatoriu sa-i mulgi dupa fiecare alaptat, pentru a-i goli si a impiedica laptele sa stagneze.

Cat timp ar trebui sa tii copilul la san?
La inceput, copilul se pune la ambii sani, cate doua – trei minute, la intervale de trei ore sau „la cerere', adica ori de cate ori plange, crescand treptat timpul cat este tinut la san, fara a depasi, insa, zece minute la un san.

La fiecare supt, copilul se pune la ambii sani, incepand de fiecare data cu sanul celalalt, pentru a goli sanii si a stimula producerea laptelui.

Inainte si dupa fiecare alaptat, sanul trebuie spalat cu apa si sapun, iar daca mameloanele sunt sensibile se poate folosi o crema pentru mameloane.

Alaptarea poate fi folosita ca metoda contraceptiva daca se face la maxim patru ore, bebelusul mananca numai lapte de mama si nu a depasit sase luni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca laptele de mama sa fie folosit drept unic aliment pentru sugar pana la sase luni, crescand varsta de la care se face diversificarea alimentatiei.

Exista o legatura intre laptele mamei si durerile de burta ale bebelusului – asa-numitele colici?
Multe mame isi fac o dieta extrem de restrictiva de teama colicilor. De cele mai multe ori, nu fructele din alimentatia mamei sunt responsabile de indispozitia micutului… S-a dovedit ca de vina este atmosfera tensionata din familie, stresul mamei, starea ei de agitatie (in urma careia se elibereaza hormoni ce trec in lapte si agita bebelusul).

Asadar, in loc sa fii atenta la ce mananci, fii atenta la atmosfera din casa, relaxeaza-te si bucura-te de clipele petrecute impreuna.

Ce nu se recomanda unei tinere mame sa faca in timpul alaptarii?
– Nu trebuie sa incerci sa slabesti.
– Nu ai voie sa consumi bauturi alcoolice, dar poti bea un pahar de bere (nu la mai putin de doua ore inainte de alaptare).
– Nu consuma cola, cafea sau ciocolata, deoarece cofeina stimuleaza, iar puiul va fi agitat;
– Nu manca ceapa, usturoi sau alimente extrem de aromate, deoarece s-ar putea ca bebe sa nu accepte laptele.

Text: consultant dr. Luminita Ivan, medic specialist medicina de familie; Foto: Arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pregatire