Tradițiile de Sărbători – de ce sunt importante pentru copii

Tradițiile sunt cele care ne definesc ca popor, ca neam, iar tradițiile de familie sunt la fel de importante pentru identitatea unui copil, adult în devenire. Părinții noștri au avut propriile lor tradiții, dar acum, că avem familia noastră, este timpul să ne creăm propriile tradiții de Sărbători. Pentru copii, personalizarea sărbătorilor și stabilirea unor tradiții specifice doar acelei familii creează senzația de ritual și siguranță.

 

Ce înseamnă Sărbători personalizate? Înseamnă că fiecare familia are sau ar trebui să aibă propria manieră de a sărbători Sărbătorile, ar trebui să își pună amprenta pe modul în care Sărăbătorile devin unice și caracteristice doar acelei familii.

Asta nu înseamnă că trebuie să petrecem Sărbătorile în același fel în fiecare an, dar e bine să existe ceva, un ritual pe care să-l avem, indiferent de locul în care suntem.

 

Cum să îți creezi tradițiile

Personalizarea Sărbătorilor nu presupune vreun mare efort. Trebuie să vă gândiți la acele lucruri pe care vă place să le faceți împreună și care plac ambelor grupe de vârstă – copii și adulți-, căci dacă adulții simulează entuziasmul, copiii se prind imediat.

Puteți să confecționați singuri ornamentele de Crăciun sau măcar steaua de pus în vârf (și să păstrați într-o cutie cu amintiri, peste ani, vârfurile realizate de-a lungul timpului) sau puteți face felicitări pentru cei dragi, după o sesiune foto în fața bradului. Nu trebuie să fie mari opere artistice, dar bunicii, rudele și prietenii le vor aprecia mai tare decât orice felicitare minunată cumpărată din comerț.

Mai puteți să ascultați colinde sau să aprindeți artificii sau să vă pictați propriile căni pentru ciocolată caldă și vin fiert (pentru mami și tati), sau să aveți o sesiune de povestiri despre Sărbătorile din anii trecuți.

Puteți să mai  creați și propria hârtie de împachetat cadouri – care vor deveni astfel și mai valoroase, pentru că voi ați pus un strop de suflet în ele.

 

De ce sunt importante tradițiile 

Sociologii și psihologii spun că existența unor tradiții este un semn că respectiva familie este sănătoasă și echilibrată. Tradițiile dau un sentiment de siguranță copiilor și tinerilor, le furnizeează senzația de contiunuitate și rutină și le insuflă încrederea, tocmai prin faptul că sunt predictibile, reprezintă ceva pe care se pot baza într-o lume în care multe lucruri se schimbă prea repede pentru ei. În plus, activitățile făcute în familie creează relații frumoase și sănătoase între generații, mai ales dacă sunt anticipate și așteptate cu bucurie de către toți. Nu în ultimul rând, copiii vor înțelege adevărata semnificație a Sărbătorilor, care nu ar trebui să fie nici despre cea mai îmbelșugată masă de Crăciun, nici despre cele mai scumpe cadouri, ci despre momentele de familie, căldura și iubirea pe care le simți alături de cei dragi.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau