Uniforma obligatorie ar trebui sa dispara. De urgenta!

In majoritatea scolilor, pentru ciclul primar (1-4) uniforma e o obligatie de la sine inteleasa, pe care toti parintii o inghit ca pe o galusca anterior mestecata. Uite de ce uniforma obligatorie ar trebui sa dispara din scoala romaneasca, si asta cat mai repede.

Daca vorbim de cele necesare pentru scoala, ne gandim la caiete de diferite tipuri, bloc de desen, pixuri, stilouri, creioane si penare.
In definitiv, toate cele enumerate sunt rechizite fara de care activitatea scolarului nu s-ar putea desfasura.

Invatamantul gratuit nu presupune asigurarea rechizitelor pentru parinti, ceea ce e in definitiv un cost pe care acestia si-l asuma, indiferent de scoala pe care copiii ar frecventa-o.

Insa uniforma e o cu totul alta discutie:

Ajuta la un tratament egal al elevilor? Poate, dar stim cum sunt alte aspecte care vor contura foarte clar diferentele existente. Pana si calitatea rechizitelor traseaza bariere sociale intre copii si ii influenteaza sa-si vada colegii ca „bogati”/”saraci”, „la moda”/”tocilari”, si lista poate continua.

E modul scolii de se asigura ca toti copiii au o tinuta decenta? Poate, dar nu neaparat. Uniformele pot fi ajustate incat sa alunece din categoria „decent” foarte rapid, iar asta chiar de catre copil.

Ajuta la pastrarea ideii de uniformitate si de apartenenta fata de respectiva institutie scolara? Pai asta cam e problema scolii, nu a elevului, nu credeti?

Uniforma nu e un aspect esential al scolarizarii

Insa uniforma este o pretentie obligatorie a invatamantului romanesc care nu e esentiala. Altfel spus, lipsa ei nu impiedica  ar trebui sa impiedice scolarizarea copilului.

Copiii ar putea frecventa scoala la fel de bine si in tinutele pe care le poarta in mod obisnuit, insa scolile nu accepta acest lucru.

Si totusi, daca uniforma este un aspect obligatoriu (desi nu e esential!) in ciclul primar, de ce nu este asigurata de institutiile ce emit aceste pretentii?

Iata cat cheltuie un parinte la inceput de an pentru trimiterea copilului la scoala, strict in ceea ce priveste vestimentatia:

Uniformă (tricou alb, pantaloni negri, vestă, pantofi) 290 lei.

 

Cine ar trebui sa suporte aceste costuri, avand in vedere ca uniforma nu este un aspect necesar elevului, ci mai degraba al scolii? In niciun caz parintele.

La fel ca si fondul clasei, in ideea in care institutiile de invatamant nu asigura tinutele pe care cei mici ar trebui sa le poarte, conform pretentiilor, uniforma obligatorie ar trebui sa dispara din invatamantul gratuit.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau