Uterul retrovers afecteaza conceptia si sarcina?

A avea uter retrovers este pur si simplu o caracteristica anatomica, care e prezenta la aproximativ 20-25% dintre femei si care nu afecteaza conceptia.

Cele care-si doresc sa devina mame nu ar trebui sa fie ingrijorate cand sunt astfel diagnosticate.

Ce semnifica uterul retrovers?

Uterul retrovers reprezinta o pozitionare diferita a uterului in corp, nu este o boala, difera doar ca orientare fata de cel normal (e indreptat usor spre spate si nu inclinat spre fata deasupra vezicii urinare).

Cum il depistezi?

O simpla vizita la ginecolog iti poate confirma prezenta unui uter retrovers, prin examen pelvin sau in urma unei ecografii.

Poate fi un obstacol in calea conceptiei?

Studiile arata ca sansele de a concepe sunt exact la fel ca si la femeile cu uter antevers.

Fertilitatea este influentata?

Si prin uterul normal, si prin cel retrovers, spermatozoizii isi gasesc drum catre ovul. Probleme de fertilitate pot aparea din alte cauze, de ordin patologic, dar nu au legatura cu pozitia fizica a uterului.

In timpul sarcinii, uterul retrovers e o problema?

Nu, sarcina ar trebui sa decurga ca oricare alta. E posibil sa resimti mici dureri pe timpul sarcinii, dar nu sunt grave. In plus, dupa a treia luna, datorita cresterii in greutate a copilului, uterul isi poate shimba pozitia spre inainte. De cele mai multe ori ajunge intr-o pozitie normala, neimpiedicand nasterea pe cale vaginala.

Si dupa nastere?

Uterul se micsoreaza rapid dupa nastere, intr-o saptamana ajunge la jumatate din dimensiunea de la nastere, iar aproximativ dupa o luna revine la dimensiunea normala, de dinaintea sarcinii. Odata revenit la dimensiunea normala, uterul ajunge in pozitia sa initiala, adica in retroversie.

Exceptand sarcina, pozitia uterului poate cauza probleme?

Foarte putine femei sustin ca au un disconfort in timpul actului sexual, in anumite pozitii, dar in rest nu implica niciun disconfort sau probleme de sanatate.

 

Citeste si Cele mai frecvente probleme in sarcina

 

Text: Andreea Girtonea

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate