Vaccinurile pentru cei mici

Vaccinarea se face la 14-15 luni, cu un rapel la noua ani, in campanii scolare. Pe langa acestea, sunt disponibile in tara (si deja in curs de administrare) si alte vaccinuri (contra rubeolei, oreionului, hepatitei A, varicelei, gripei, unor infectii bacteriene severe – menigita, pneumonii) – despre care vom vorbi intr-un numar viitor.

Cum se administreaza vaccinurile?
In general, se administreaza injectabil – intramuscular sau subcutanat profund, dar exista si vaccinuri cu administrare orala.

Reactiile adverse ale vaccinurilor
Reactii sistemice – febra, agitatie, plans inconsolabil, iritabilitate, varsaturi, diaree; acestea necesita, in general, tratament simptomatic. Una dintre cele mai frecvent incriminate vaccinari in aparitia acestui tip de reactii este cea DTP, la care mai mult de 50% din copiii vaccinati fac febra in primele 24 ore de la vaccinare. Ce poti face daca copilul tau face febra?

Administreaza antitermice (de exemplu: paracetamol in doza indicata de medic) dupa vaccinare. Socul vaccinal precoce (soc anafilactic, necesita tratament de urgenta) este rar intalnit. Reactii locale care se caracterizeaza prin eritem, induratie, durere la locul injectiei; nu necesita tratament specific si, in general, nu dureaza mai mult de 24 ore.

Daca nu stiai…
– Prima tentativa de vaccinare (impotriva variolei) dateaza inca din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea (1796) si apartine lui Eduard Jenner.
– Prima vaccinare a fost efectuata de Pasteur in 1885 impotriva rabiei (primul pacient fiind micutul Joseph Meister, muscat grav de un caine).
– Descoperirea vaccinurilor si, ulterior, aplicarea lor pe scara larga a permis eradicarea completa a unor boli (precum variola) sau partiala a altora (poliomielita, tetanosul sau rujeola).

Consultant: conf. dr. Doru Dumbrava, medic primar pediatru

Sfaturi legate de vaccinare:

1. Informeaza-te cat mai exact despre calendarul vaccinarilor, discuta-l cu medicul pediatru al copilului tau.
2. Fii sigura ca este sanatos (nu are febra, diaree sau alte simptome), inainte de a duce copilul la vaccin; de altfel, pediatrul il va consulta oricum inaintea administrarii vaccinului.

3. Aplica o compresa rece la locul inocularii, imediat dupa vaccin; eventual administreaza si un preparat antitermic (de exemplu, paracetamol in doza recomandata de pediatru).
4. Fii intelegatoare cu copilul dupa vaccinare – poate fi mai marait, ii intri greu in voie, poate chiar sa faca febra (nu te speria, este o reactie normala!).

5. Exista anumite precautii la vaccinare daca copilul tau primeste tratament cortizonic, are o boala cronica sau a avut convulsii, nu inseamna insa ca nu trebuie vaccinat.
6. Daca ai „sarit (motivat sau nemotivat) o vaccinare, nu intra in panica – nu va trebui sa refaci schema de la inceput; trebuie, insa, sa iei legatura cu pediatrul!

Consultant: conf. dr. Doru Dumbrava, medic primar pediatru, Foto: Marian Iorga.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate