Vaginita bacteriana

Vaginita bacteriana este un tip de inflamatie vaginala care apare in urma cresterii peste medie a mai multor tipuri de bacterii, care sunt prezente in mod normal in vagin si care prin cresterea peste medie, deranjeaza echilibrul natural al florei vaginale.

Femeile aflate la varsta reproducerii sunt in general, cel mai afectate de vaginita bacteriana, insa orice femeie poate face aceasta afectiune.

 

Din pacate, medicii nu stiu exact de ce se dezvolta viginita bacteriana, insa anumite activitati, precum raporturile sexuale neprotejate sau dusurile vaginale frecvente, pot creste riscul de aparitie al vaginitei bacteriene.

Care sunt cauzele vaginitei bacteriene

Vaginita bacteriana este cauzata de un dezechilibru  al florei care exista in mod natural in vagin. In mod normal, in jur de 95% din flora vaginala o reprezinta  bacteria lactobacillus, o bacterie unica a oamenilor, care este diferita de lactobacillus care se gaseste in iaurt.

Acesti lactobacilli ajuta PH-ul vaginal sa ramana la un nivel scazut si previn cresterea si dezvoltarea altor tipuri de organisme. Femeile care sufera de vaginita bacteriana au mai putine bacterii lactobacillus si mai multe alte tipuri de bacterii, insa experintii inca nu intelge care este cauza acestui dezechilibru.

Desi nu se cunoaste cauza specifica a acestei afectiuni, o serie de factori au fost legati de vaginita bacteriana.

Cum se poate evita vaginita bacteriana

Medicii nu stiu care este cauza exacta de aparitie a vaginitei bacteriene, astfel ca nu exista masuri clare de preventie.

Exista insa o serie de pasi de preventie pe care ii poti urma pentru a scadea riscul de imbolnavire.

Abstinenta sexuala
Limitarea numarului partenerilor sexuali
Fara dusuri vaginale

Cum afecteaza vaginita bacteriana gravidele

Femeile insarcinata care au vaginita bacteriana prezinta riscul de a naste prematur sau cu o greutate mica la nastere, de aceea tratamentul este extrem de important la femeile insarcinate.

Ce complicatii pot sa apara in urma vaginitei bacteriene

In general, vaginita bacteriana nu cauzeaza complicatii insa in anumite circumstante, vaginita bacteriana poate cauza:
Nasterea prematura
Infectii cu transmitere sexuala. Femeile care au vaginita bacteriana sunt mai susceptibile la infectiile cu transmitere sexuala precum HIV, virusul herpes simplex, chlamidia sau gonoree.
Risc de infectie dupa interventii chirugicale
Boala inflamatorie pelvina

Optiuni de tratament pentru vaginita bacteriana

Tratamentul pentru vaginita bacteriana include antibiotice (cu administrare orala sau vaginala), deoarece anitibioticele distruc bacteria problema care cauzeaza simptomele vaginitei bacteriene, insa simptomele pot reveni dupa tratamentul cu antibiotice.

Pentru unele femei, vaginita bacteriana dispare fara tratamnet insa atunci cand nu dispare nici sub tratament, vaginita bacteriana devine o problema frustratnta.

Vaginita bacteriana face vulnerabil la infectii si inflamatii tractul reproductiv, astfel ca medicul va face teste si va trata cu antibiotice vaginita bacteriana daca:
exista simptome persistente
femeia este insarcianata
urmaeza o histerectomie sau un avort chirurgical.

Ce se intampla atunci cand vaginita bacteriana nu este tratata

Vaginita bacteriana poate cauza probleme serioase de sanatate inclusiv:
Cresterea riscului de infectare cu HIV
Daca deja exista infectarea cu HIV, creste riscul de infectare al partenerului
Creste riscul de nastere prematura
Creste riscul de contactare a altor boli cu transmitere sexuala
Exista pericolul de aparitie a bolii inflamatorii pelvine care poate face dificila sau chiar imporsibila obtinerea unei sarcini.

Modalitati de preventie a vaginitei bacteriene

Pentru a preveni vaginita bacteriana trebuie:
Tinuta sub control la minim iritatia vagiana. Evitati baile ferbinti si baile in jacuzzi, trebuie clatita bine zona genitala dupa dus si uscata bine pentru a preveni infectia.
Evitarea dusurilor vaginale, care pot sa influenteze organismele normale care se afla in vagin si astfel sa creasca riscul de vaginita bacteriana.
Evistarea infectiilor cu transmitere sexuala. Folosirea unui prezervativ, limitarea numerului partenerilor sexuali sau abstinenta.

Tratamente alternative pentru vaginita bacteriana

Desi se vorbeste mult despre remediile naturale cu iaurt, nu exista dovezi clare ca acestea ajuta la tratarea vaginitei bacteriene.

Nici pentru recomandarile de a folosi otet pentru resrabiliera ph-ului normal al vaginului, nu sunt fondate deoarece in ceele mai mult cazuri femeile care sufera de vaginita bacteriana au un ph vaginal normal.

Alte remedii naturale recomandate sunt usturoiul si uleiul din arbore de cei insa folosirea acestuia poate duce la reactii alergice severe, in timp ce usturoiul poate da arsuri.

Deseori, remedii simple precum aplicarea pungilor cu gheata local poate ameliora pentru moment simptomele.

Ca tratamente alternatve, medicii recomanda lenjeria de bumbac si evitarea priduselor pentru igiena intima.

Surse: mayoclinic.org; webmd.com; cdc.gov – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention); dailymail.co.uk
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din sănătate