Vine barza? Hraneste-te corect!

Oare prin ce difera dieta viitoarelor mamici de cea a noastra, a tuturor? In randurile care urmeaza iti prezentam cateva repere pentru o alimentatie cat mai buna pentru gravida si copilul pe care il poarta in pantece.

Poate ca inainte de a ramane insarcinata, obiceiurile tale alimentare nu erau chiar cele mai sanatoase. Acum insa ai o responsabilitate cu totul speciala fata de copilul tau. Chiar daca este o perioada incarcata emotional si resimti modificarile hormonale, va trebui sa faci efortul sa ramai echilibrata in tot ce faci, inclusiv in ceea ce priveste alimentatia. Trebuie sa atingi necesarul de nutrienti de baza (glucide, lipide si proteine) si sa aduci prin acestia caloriile (energia) necesare pentru amandoi. Asta nu inseamna ca vei manca fix dublu fata de cat mancai inainte sau cum se spune „sa mananci pentru doi!

In primul trimestru de sarcina se recomanda un plus de 160 calorii/zi, iar in trimestrele al doilea si al treilea 300-350 calorii. Formarea si dezvoltarea fatului, dar si nevoile viitoarei mame cresc necesarul pentru factorii nutritionali, vitamine si minerale.

Alimentatia echilibrata este esentiala pentru ca fatul sa ajunga la o greutate normala la nastere. Aceasta contribuie la prevenirea unor afectiuni, este unul dintre factorii care previn nasterea prematura si pregatesc rezervele pentru formarea laptelui matern.

Efortul de a manca sanatos in aceasta perioada este rasplatit nu numai imediat dupa nastere, dar si in perioada adulta. Cercetarile medicale au demonstrat ca repercusiunile dezechilibrelor in alimentatia gravidei se pot traduce prin cresterea incidentei diabetului zaharat, prin aparitia obezitatii sau a bolilor cardiovasculare in randul viitorilor adulti.

Alimentatie corecta Pentru copilul tau, pentru tine si familia ta poti face un lucru atat de la indemana: mananca zilnic echilibrat cantitativ si calitativ, cu un aport energetic adecvat, consulta medicul pentru problemele care apar si asculta-i sfatul in ceea ce priveste suplimentele. Controleaza-ti poftele fiindca ele nu semnifica de cele mai multe ori niste lipsuri in alimentatie si nu tine cura de slabire tocmai acum. Alaptand si reluandu-ti activitatea complet, vei avea ocazia sa dai jos toate kilogramele adaugate.

1. Acidul folic. Esential pentru formarea de noi celule, inclusiv cele ale sangelui, folatii au un rol foarte important si in formarea tubului neural din care se vor dezvolta structuri cerebrale si maduva spinarii. Suplimentele de acid folic sunt recomandate chiar cu una-doua luni inaintea conceptiei si cel putin in primul trimestru de sarcina. Doza recomandata este de 400 mg/zi, dar in cazul mamelor care au nascut anterior un copil cu defect de tub neural dozele sunt mai mari. Alimente care aduc folati sunt spanacul, broccoli, asparagusul, avocado, portocalele, nucile, alunele sau preparatele din ficat.

2. Sarea. Consumul de sodiu nu trebuie restrictionat daca el se afla in parametrii normali si retentia de lichide nu o impune, dar in niciun caz acesta nu trebuie sa fie in exces. Din cauza modificarilor hormonale, organismul retine lichidele. Sarea in exces poate amplifica aceasta retentie cu formarea edemelor si cu implicatii asupra cresterii valorilor tensiunii arteriale.

3. Fierul. La circa 10-15% dintre femeile insarcinate se instaleaza un deficit de fier fata de 4% in populatia feminina generala. In functie de rezervele dinaintea sarcinii, unele femei pot avea nevoie de suplimente zilnice cu fier indeosebi in ultimul trimestru de sarcina, cand nevoile fatului sunt crescute. Acesta isi face rezerve de fier in ficat suficiente in general pentru primele sase luni de viata.
Necesarul in sarcina este de 22-36 mg/zi, adica cu 10-20 mg mai mult decat necesarul zilnic obisnuit.

Daca la viitoarea mamica s-a instalat deja o anemie prin carenta de fier, atunci medicul va stabili dozele terapeutice.
Alimente bogate in fier sunt carnea rosie, preparatele din organe (ficat, rinichi), multe dintre legume, cerealele nedecorticate, capsunile, fructele uscate sau sucul de prune. Combinarea acestora cu alimente cu aport crescut de Vitamina C va imbunatati absorbtia acestui element (suc de rosii, legume si fructe proaspete).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie