5 mituri despre contraceptie

4. Nu este nevoie de o discutie cu medicul pentru a incepe o cura de contraceptive orale.
O idee larg raspandita, incurajata si de faptul ca informatiile despre pilulele contraceptive circula usor astazi. Multe femei au impresia ca nu e mare filozo-fie sa iei cate o pastila zilnic, iar vizita la medicul specialist li se pare un deranj inutil. Totusi, experienta mondiala arata ca peste jumatate dintre femeile care au renuntat la pilula contraceptiva ar fi trebuit sa discute mai intai cu medicul.

Cu ce ar putea un medic sa ajute o femeie care doreste sa recurga la contraceptive orale?
– Persoana va primi o instruire asupra modului de utilizare a contraceptivului, inclusiv informatii despre ce trebuie sa faca daca a uitat sa ia pilula sau daca a vomitat-o. Aceste informatii, esentiale pentru ca metoda sa fie eficienta, nu apar in prospect, iar consilierul in planificare familiala are grija sa verifice buna intelegere a instructiunilor de catre pacienta.

– Femeia va primi informatii si de-spre posibilele efecte secundare si despre modul in care trebuie sa reactioneze in cazul aparitiei acestora. Greturile si sangerarile neprevazute sunt cele mai frecvente cauze de abandon al curei de pilule contraceptive. Insa peste aceste inconveniente se poate trece cu usurinta daca utilizatoarea a beneficiat de consiliere contraceptiva.

– Medicul de planificare familiala va mai instrui pacienta cu privire la modalitatile de protectie fata de infectiile cu transmitere sexuala (stiut fiind ca pilula contraceptiva protejeaza doar de o sarcina nedorita), precum si la ce trebuie facut in cazul aparitiei „semnalelor de alarma (acestea sunt semne si simptome care ar putea sugera faptul ca pilula contraceptiva nu este tolerata de organism).

5. Contraceptivele orale scad libidoul.
Un mit oarecum recent, dar cu priza mare in randul femeilor. Este de inteles de ce: multe dintre ele se plang si asa de o scadere a libidoului cauzata de stres. De fapt, lucrurile nu stau deloc asa, dupa cum demonstreaza numeroase studii. Faptul ca se simte mai relaxata stiindu-se protejata de o sarcina nedorita va spori disponibilitatea femeii pentru viata sexuala. In mod obiectiv, libidoul tine de alti factori, in special de ordin psihologic, pe care pilula contraceptiva nu ii poate influenta in mod direct.

E drept ca exista unele cazuri rare cand o utilizatoare de contraceptive orale se plange de o usoara scadere a libidoului. O vizita la medicul de planificare familiala, care se va solda poate cu schimbarea tipului de pilula, va rezolva cat se poate de simplu situatia.

Contraceptivele orale sunt de doua feluri:
– combinate (contin un estrogen si un progestativ, si sunt cele mai frecvent intalnite);
– monohormonale (contin numai un progestativ si se folosesc mai rar, in situatii speciale, cum ar fi in timpul alaptarii).

Miturile dezbatute in acest articol se refera la contraceptivele orale combinate.

Text: Dr. Vlad R. Gheorghita, medic specialist in obstetrica-ginecologie, formator in sanatatea reproducerii, Spitalul Clinic Nr. 3 de Obstetrica Ginecologie, Iasi
Foto: arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning