6 Drepturi ale mamelor

4. Concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav/cu handicap

Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la 18 ani (art. 49 din norma de aplicare a OUG 158/2005).

Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca indeplineste conditiile de stagiu de cotizare (sa fi realizat venituri minimum o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical). De asemenea, de aceleasi drepturi beneficiaza si adoptatorul, tutorele, sau cel care are copilul in plasament.

Indemnizatia, in acest caz, se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie, sau in baza certificatului pentru persoanele cu handicap.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul si se acorda pe o perioada de maxim 45 de zile calendaristice/an pentru un copil (cu exceptia cazurilor speciale).

5. Dreptul la un salariu mediu, la nastere

Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUN) stipula dreptul la un salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului. De acest drept beneficiaza mama, iar in cazul in care aceasta nu era salariata, salariul mediu pe unitate se acorda tatalui.

In prezent nu mai exista acest contract colectiv de munca, insa mamele pot beneficia in continuare de „un salariu pentru nastere” daca acesta este prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate.

6. Dreptul de a-si pastra locul de munca

Conform OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

– salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
– salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.

Aceasta interdictie se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

In concluzie, pe perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat. Aceste dispozitii nu se aplica insa in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a falimentului angajatorului sau a reorganizarii judiciare.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Proiecte speciale
Huff
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice