7 motive pentru care e esential sa le citesti copiilor tai

Peste tot auzim cat de important e sa le citesti copiilor, insa putina lume explica si avantajele din spatele acestei activitati placute. Iata 7 motive pentru care e extrem de important sa le citesti copiilor cat mai frecvent.

7 motive pentru care e esential sa le citesti copiilor tai

1. Ii ajuti sa aiba succes mai tarziu in viata

Cand vine vorba de asimilarea informatiei, copiii mici sunt precum niste mici bureti: absorb pana la saturatie.
Poti profita de aceasta trasatura a lor si sa le „servesti” informatie utila, care poate sa le ramana stocata in memorie si sa le dezvolte atat cultura generala, cat sa le puna si bazele pentru o informare completa, mai tarziu in viata.

2. Daca le citesti copiilor, le dezvolti limbajul

Desi ai fi tentata sa spui ca oricum le vorbesti cat e ziua de luna, vocabularul pe care il folosesti e destul de limitat si, surpriza, repetitiv.
Astfel, citindu-i periodic te asiguri ca cel mic e expus unui vocabular variat, pe diferite subiecte, si aude cuvinte pe care nu le-ar intalni in mod uzual.

3. Citindu-le le dezvolti imaginatia

Daca in locul unui desen animat ii citesti un basm, copilul va fi nevoit sa isi imagineze tot ce ii citesti, neprimind imaginile in fata ochilor, gata procesate.

4. Citindu-le copiilor ii ajuti sa se concentreze mai usor

La inceput poate nu vei avea castig de cauza, caci micutul e agitat de parca ar fi baut doua cafele tari, vrea sa dea paginile si-l intereseaza mai mult imaginile decat povestea.

Insa daca persisti si ii citesti periodic, ii vei starni interesul si il vei face sa se concentreze la cuvintele pe care le aude, pentru a putea pune informatiile cap la cap.

5. Cititul impreuna cu copilul incurajeaza setea de cunoastere

Citind alaturi de copil, in perioada in care el de-abia invata sa citeasca, ii poate starni interesul pentru diferite subiecte si il poate face curios sa afle mai multe informatii.
Astfel, el poate deveni interesat chiar inainte de scoala de istorie, de dinozauri sau, de ce nu, de limbi straine, daca se iveste ocazia.

6. Cititul cartilor ajuta copiii sa isi dezvolte empatia

Nimic nu face un om sa se puna in pielea altuia precum o face o carte, mai ales daca este narata la persoana intai.

In acest mod, copilul poate deveni mai intelegator fata de alte persoane si animale, fiind capabil mai devreme sa isi imagineze ce inseamna sa te pui in anumite situatii.

7. Cartile sunt o forma de divertisment de calitate

In definitiv, cititul este una din cele mai vechi preocupari, inainte de dezvoltarea tehnologiei.
O ora de lectura (eventual cu voce tare, caci ajuta foarte mult in dezvoltarea limbajului) este oricand de preferat in detrimentul unei ore petrecute in fata calculatorului sau in fata tabletei.

Sursa articol: bilingualkidspot.com

Imagine: Shutterstock

Recomandari
Unica.ro
Recomandari shopping
Glamour.ro
Mai multe din Bebelusul