Abuzul asupra copilului si formele acestuia

Care ar fi semnele unui posibil abuz?

  • Ii este teama sa greseasca, si atunci fie nu mai incearca sa se implice intr-o activitate, fie devine perfectionist.
  • De la un timp, are dificultati de invatare la scoala, desi este inteligent (nu ar strica sa mergi la un psiholog, pentru a afla potentialul copilului tau pe planul inteligentei).
  • Are accese de furie exagerate si nejustificate fata de unele persoane sau jucarii.
  • Manifesta teama intensa sau evita sa mearga in locuri unde, pana atunci, ii facea placere ori evita sa intre in relatie cu persoane care ii erau simpatice.
  • Devine foarte timid, pudic si sensibil la subiecte cu tenta sexuala (mai ales in cazul abuzului sexual).
  • Are cosmaruri frecvente, insotite uneori de transpiratie, urinare sau plans.
  • Foloseste un limbaj critic la adresa lui insusi („Ah, ce prost sunt!, „Eu sunt un copil rau!).
  • Manifesta un comportament nefiresc, care apare brusc si care sugereaza teama, neincredere, nevoie de protectie (isi respinge sau isi evita unul dintre parinti, dar aproape ca se lipeste de celalalt).

Cine te poate ajuta?
Daca ai recunoscut cateva dintre aceste semne, ai nedumeriri sau suspiciuni cu privire la copilul tau, nu ezita si nu intarzia sa ceri ajutorul unui specialist. Nu ignora si nu minimaliza semnele. Mai ales atunci cand copilul tau ti-a povestit ce i s-a intamplat, e bine sa-i dai crezare fara sa mai stai pe ganduri.

Copilul nu minte, mai ales in astfel de probleme care il afecteaza direct si intens. Asa ca nu-i insela increderea pe care ti-a acordat-o si ofera-i atentia cuvenita. Problemele pot fi serioase, insa ele au o rezolvare.

Un control medical complet nu strica niciodata, dar problema abuzurilor nu este decat partial de competenta medicilor – si numai in cazul urmarilor fizice. Consecintele afective sunt mai grave, asa ca cel mai bine este sa te adresezi unui psiholog specializat in domeniu.

Rolul interventiei psihologice este acela de a-i clarifica sentimentele care apar in astfel de situatii dramatice, de a-i corecta deformarile imaginii de sine si de a reda copilului echilibrul si increderea in propriile posibilitati.

Cum prevenim abuzurile:

  • Stabileste o relatie calda, de incredere cu copilul tau. El are nevoie sa fie sigur ca poate discuta orice cu tine, ca se poate baza pe tine. Astfel nu va cauta in exterior persoane care ar putea sa profite de nevoia lui.  
  • Inca de timpuriu, discuta cu el despre probleme de sexualitate. Nu iti fie teama ca va afla prea multe sau ca va trece imediat la fapte. Dimpotriva, va deveni mai responsabil, mai atent si mai increzator in sine.  
  • Invata-ti copilul sa fie politicos, dar circumspect cu strainii. Invata-l sa refuze tot ceea ce i se pare suspect si sa spuna „nu atunci cand nu vrea ceva sau nu stie exact ce i se ofera.Din pacate, de multe ori, nu strainii sunt cei care abuzeaza de copii, ci persoanele din imediata apropiere a familiei – acestea pot fi chiar mai periculoase, fiindca au castigat deja increderea copilului.  
  • Stai de vorba cu copilul tau despre ceea ce se intampla la scoala, cu prietenii si despre ce consideri tu important in viata. Fii clara, exacta si vei avea putine dificultati de comunicare cu el.  
  • Nu apela des la critica. Justifica-ti criticile si fii atenta la dorinta ta de a detine controlul. Nu folosi cuvinte jignitoare, iar tonul vocii sa nu creasca si sa nu fie acuzator.

Psihoterapeut Diana Vasile, specialist in terapia traumei, cuplului si familiei Psiholog Loredana Gavrilita-Banica;
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau