Ajuta-l sa creasca mare si sanatos!

Proteinele ajuta organismul unui copil sa formeze celule, transforma alimentele in energie, lupta impotriva infectiilor si transporta oxigen.

Alimente care au un continut ridicat de proteine sunt:

  • carnea,
  • pestele,
  • ouale,
  • nucile,
  • fasolea
  • produsele lactate.

Leguminoasele uscate (fasole, mazare, linte) i le poti da dupa varsta de doi ani, sub forma de supe, piureuri.

Copiii au nevoie de o cantitate sporita de vitamine, indeosebi de vitaminele A si D. Acestea stimuleaza cresterea, adaptarea vederii la intuneric, mentin pielea sanatoasa si previn infectiile.

Vitamina E contribuie la acumularea vitaminelor A si D in ficat, rinichi si alte organe. Astfel, indirect, vitamina E contribuie la cresterea organismului.

Vitamina C face mai mult decat sa lupte cu raceala: intareste peretii vaselor de sange, vindeca rani, ajuta la absorbtia fierului si la formarea oaselor si dintilor sanatosi.

Sarurile minerale

din alimente sunt esentiale in formarea normala a scheletului, a tesutului muscular, in functionarea glandelor cu secretie interna, precum si in formarea celulelor tesutului nervos, inclusiv a celulelor creierului.

Respecta cu strictete orele de servire a mesei, ca sa-i formezi reflexele secretorii digestive. Copilul trebuie invatat sa mestece bine hrana inainte sa o inghita. Nu ii permite sa bea apa si alte lichide in timpul mesei.

Este important sa-l obisnuiesti cu ingrediente diverse, ca sa invete sa manance variat si echilibrat.

Rolul laptelui

Laptele ramane un aliment de baza in hrana zilnica a copilului mic: este recomandat sa bea 250-500 ml zilnic. Laptele si derivatele acestuia contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului, in proportie echilibrata, si acestea sunt bine asimilate de organism.

Laptele este sursa principala de calciu si vitamina D, care se asimileaza mai bine in comparatie cu alte produse. A bea lapte este unul dintre cele mai naturale moduri de a asigura corpului vitaminele si mineralele necesare.

Ajuta-l sa manance sanatos

  • Descurajeaza „ciuguleala intre mese.
  • Stimuleaza interesul copilului pentru mancaruri noi, implicandu-l in cumpararea alimentelor. Astfel, el va invata mai usor sa aleaga corect alimentele sanatoase.
  • Ia-l sa te ajute atunci cand prepari mancarea, o sa i se para mult mai gustoasa.
  • Sucurile sunt o sursa buna de vitamine, dar alege-le pe cele cu cat mai putine adaosuri chimice – daca se poate 100% naturale.

Text: Lacramioara Tiriblecea;
Foto: Shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau