Al doilea copil: de ce il vrem?

Cum te intelegi cu ea/el?. Ati prins ideea? Vorbim aici despre vechea si mereu noua rivalitate fraterna, care incepe nu dupa, ci inaintea venirii pe lume a celui de-al doilea copil…

Pregatirea primului nascut
Copiii au nevoie sa stie la ce sa se astepte si au nevoie de timp pentru a se adapta la noua situatie. Aparitia celui de-al doilea copil poate fi unul dintre cele mai grele lucruri cu care un copil poate avea de-a face, dar poate fi si cel mai mare dar pe care i-l putem face.

De aceea, este bine sa ii spunem copilului inainte de a spune prietenilor, si sa ii spunem noi, nu sa afle de la altcineva. Daca ii schimbam patul sau camera o facem inainte de nasterea bebelusului, sa aiba timp sa se adapteze.

Trebuie pregatit psihologic pentru ceea ce va fi dupa nastere – ii spunem ca mama va fi foarte obosita, ca bebelusul va ocupa mult din timp, ca fiind foarte mic nu va putea sa faca prea multe lucruri – doar va manca, va plange, va dormi, va face pipi, nu va putea fi un partener de joaca.

Vizitam prieteni care au bebelusi. Ii dam posibilitatea sa puna intrebari, sa isi exprime sentimentele. Revedem poze sau casete cu primul nascut cand era bebelus si ii povestim cat de fericiti eram cand s-a nascut el.

Exersam experienta tinerii in brate a noului nascut, impreuna cu copilul, leganand o papusa. Il implicam in pregatiri, sa aleaga hainute pentru bebelus sau jucarii.

Si totusi, de ce este atat de greu pentru primul nascut sa se adapteze situatiei de frate mai mare? Cercetarile arata ca reactia copilului depinde de mai multi factori, dintre care cel mai important este personalitatea lui.

Copiii care sunt mai apropiati de mamele lor sunt mai frustrati de aparitia bebelusului, pe cand cei mai apropiati de tata se adapteaza mai usor. Daca in familie exista o stare tensionata adaptarea e mai dificila pentru copil.

Stadiul de dezvoltare psihomotorie este si el important – un copil de doi ani care are inca multa nevoie de afectiune, timp si tandrete va avea probleme mai mari de acceptare a unui bebelus fata de un copil de sase ani. In acest caz, care este momentul potrivit pentru a aduce pe lume al doilea copil?

Ce spun specialistii?
„Beneficiile maternitatii sunt bine cunoscute de toti – o serie de afectiuni, boli sunt vindecate sau prevenite datorita maternitatii, si, mai ales, in cazul nasterii mai multor copii – spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.

Riscul de cancer la san este mai mic pentru femeile cu mai multi copii alaptati (prima nastere sub 25 de ani. Dupa nastere, se amelioreaza sau se vindeca fibromul uterin, dismenoreea (menstruatia dureroasa), tulburarile premenstruale, frigiditatea, unele tulburari de pozitie uterina, ovarul sclerochistic etc.

Dar trebuie sa tineti seama cand luati decizia de a avea al doilea copil de faptul ca este bine sa il faci la cel putin un an dupa primul (daca ati nascut natural) si la cel putin doi ani dupa nasterea prin operatie cezariana. Intervalul optim pentru mama, pentru a evita carentele de calciu si vitamine este de cel putin doi ani dupa ce inceteaza alaptarea.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie