Al doilea copil: de ce il vrem?

Diferente de varsta
Pe de alta parte, psihologii cred ca o diferenta mai mare de varsta intre copii usureaza adaptarea primului nascut la noua situatie de frate mai mare. Multi experti afirma ca relatia mama-prim nascut trebuie sa fie bine echilibrata inainte de a fi testata prin sosirea pe lume a noului nascut.

Cu cat copilul are mai mult timp atentia nedivizata, exclusiva a mamei sale, cu atat sansele sale de mentinere a echilibrului emotional sunt mai mari. Sanatatea psihica a copiilor este direct proportionala cu atentia exclusiva acordata de parintii sai.

Pe de alta parte, echilibrul emotional si legatura afectiva se stabilesc sau nu in primul an de viata, nu trebuie sa asteptam ani de zile pentru ca ele sa fie echilibrate. Exista o serie de avantaje si dezavantaje, oricare ar fi diferenta de varsta intre copii, atat pentru familie, cat si pentru primul nascut.

Daca diferenta este pana la doi ani – copiii sunt cam de aceeasi varsta – afectiv vorbind, cel mare nu are bine conturata constiinta locului lui in familie, si gelozia e mai putin accentuata. Le citim aceleasi carti, se bucura de acelasi tip de jucarii, isi iau randul la schimbat scutece, si mai ales, o sa aiba si tati un pui de ingrijit, pentru ca, daca avem unul, de obicei mama se ocupa de el (tati e „obosit).

Sa nu uitam ca nu vom intrerupe de doua ori serviciul, ci o data si bine. Dezavantajele vin din vartejul de treburi care trebuie rezolvate toate in acelasi timp: biberoane, scutece, plansete stereo, colici si dintisori. Dar si cand se termina…

Diferenta de varsta de doi-patru ani – cel mare e la gradi si am timp doar pentru bebelus, de care ma pot ocupa fara sa ma simt vinovata ca il frustrez pe primul, pot primi un oarecare ajutor de la primul nascut, care il distreaza pe cel mic, imi mai recuperez din energia pierduta de la prima sarcina, recuperez din noptile nedormite, relatia cu sotul are un timp de respiro, dar apar frustrari pentru ca cel mare, care este mai energic, mai mobil, este fortat sa faca lucrurile in ritmul celuilalt, sa mearga pe langa carucior, sa faca liniste cand doarme bebelusul, sa-si schimbe obiceiurile in functie de noul coleg de camera.

Gelozia este inclusa in oferta, deoarece mami trebuie impartita, iar bebelusul are mijloace mai sonore de a pretinde prezenta mamicii.

Diferenta de varsta de peste cinci ani – cu putin noroc, primul nascut poate fi un ajutor de nadejde, chiar se simte important ca al treilea parinte, iar cel mic beneficiaza pe deplin de un supraveghetor si consilier mai amuzant decat mama si tata, a trecut ceva timp de la primul concediu de crestere a copilului, rezervele financiare s-au refacut, suntem si mai putin anxiosi ca parinti.

Dar, avand in vedere diferenta mare de varsta, copiii nostri traiesc copilarii diferite, avem de suportat privirile dispretuitoare ale celui mare cand ne prostim, ca sa il distram pe cel mic, sau nervii lui cand nu poate vedere programele favorite la tv, prea zgomotoase pentru cel mic.

Nu e simplu nici pentru parinti: sa treci de la grijile pentru teme la cele pentru biberoane si asta de mai multe ori pe zi. Nu e usor sa fii frate mai mare, dar e frumos.

Adela Mihalcea, director la Gradinita „Cuibusorul Zanelor a observat ca, spre deosebire de copiii unici, fratii invata sa dea si sa primeasca, se sustin intre ei la scoala, se ajuta la lectii, cel mare este un ajutor pentru cel mic, desi la inceput aparitia fratelui mai mic il perturba pe primul nascut in activitatile scolare.

La gradinita, observam ca fratele mare intampina initial o perioada dificila din punct de vedere afectiv la aparitia inca unui copil in familie. Cu timpul insa, regresia afectiva este recuperata prin grija parintilor, bunicilor, cadrelor didactice si a psihologului.

O alta observatie: copiii care nu au frati sau surori, dar au colegi care au, le povestesc acestora despre frati imaginari, sau declara ca frati cateii sau alte animale de casa ca sa am si eu un frate, ca alti copii au, si-i doresc foarte mult chiar daca nu spun parintilor.

„Contraindicatii
Indiferent cat de mare ar fi presiunea din partea primului nascut sau a familiei (uneori, intrebarea despre al doilea copil revine obsesiv odata cu inaintarea in varsta a parintilor), decizia de a face un al doilea copil nu trebuie sa fie luata din cauza acestei presiuni.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie